Bussen brengen honderden vluchtelingen vrijdagavond onder meer naar Groningen

nieuws

Een aantal bussen heeft vrijdagavond laat vanaf het overbelaste aanmeldcentrum in Ter Apel een kleine 400 vluchtelingen overgebracht naar andere locaties, onder meer naar Groningen.

Dat is het resultaat van het alarm dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) had geslagen bij minister Ernst Kuipers van gezondheidszorg en bij Koen Schuiling, voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen. Dit vanwege de schrijnende gezondheidssituatie vlak buiten het aanmeldcentrum. De inspectie is bang dat er infectieziekten uitbreken. Er is onder meer gebrek aan water en schone wc’s. Bovendien kunnen de vluchtelingen er niet douchen.

De bussen zouden de asielzoekers overbrengen naar een locatie in Groningen en naar Utrecht, Stadskanaal, Zuidbroek en Almere, aldus een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Het gaat om een deel van de 700 mensen die de afgelopen nachten in de buitenlucht sliepen. Diverse vluchtelingen willen echter niet vertrekken, uit angst dat ze dan nog langer moeten wachten op hun inschrijving.