Meer mensen melden zich bij Voedselbank: “Zorgen om mensen die schaamte hebben”

Het aantal gezinnen die een beroep doet op de Voedselbank is de afgelopen periode aan het groeien. Uit cijfers van het Nibud blijkt dat één op de drie gezinnen niet meer rond kan komen.

“Wij zien meer aanwas”, reageert voorzitter Maria Jongsma van de Voedselbank. “Het gaat niet om een hele grote groei, maar we zien wel een duidelijke toename. Maar we zien ook wat anders. We zien mensen die denken, ach, anderen hebben het echt erger, ik meld me nog maar niet. En we zien ook dat de schaamte om zich te melden heel groot is. Tegen al die mensen zou ik willen zeggen, meld je gewoon. Je bent echt niet de enige. Mensen kunnen zich op onze website aanmelden. Je vult een aanmeldingsformulier in en vervolgens word je dezelfde week gebeld om de details te spreken.”

“Je hebt geen doorverwijzing nodig”
Volgens Jongsma ligt daar ook een probleem: “Veel mensen denken dat ze een doorverwijzing nodig hebben, of dat er een hele papieren rompslomp nodig is voor je van onze diensten gebruik kunt maken. Dat is niet zo. Ook als je je bij ons meldt dan kun je direct boodschappen mee krijgen. Binnen vier weken moeten alle papieren in orde zijn. Dat gebeurt allemaal heel relaxed.”

Speeltuinfestival
Aanmelden levert niet alleen boodschappen op. “Waar we het over hebben zijn veelal gezinnen waar ook kinderen wonen. Wij vinden dat kinderen niet te kort mogen komen. In armoede leven betekent ook dat er geen ruimte is om leuke dingen te doen. Geen vakantie en niet de mogelijkheid om een dagje weg te gaan naar bijvoorbeeld een dierentuin. Mensen die zich bij ons melden krijgen ook de mogelijkheid om in de zomervakantie allemaal leuke dingen te doen. Zo kan er bijvoorbeeld deelgenomen worden aan het speeltuinfestival van de Speeltuincentrale.”

“Ik schrik van de cijfers van het Nibud”
Vrijdag kwam het budgetinstituut Nibud met verontrustend nieuws. Eén op de drie huishoudens blijkt het huishoudboekje niet meer rond te krijgen. Oorzaak zijn de vaste lasten die flink duurder zijn geworden waarbij nu ook de prijzen van supermarktboodschappen toenemen. “Ik schrik van deze cijfers. Als je je huishoudboekje niet rond kunt krijgen betekent het niet dat je direct van de Voedselbank afhankelijk wordt. Je kunt kijken welke bespaarmogelijkheden er zijn. In Stad helpt Humanitas daarbij, en ook de wijkcoaches zetten zich hier voor in. In Groningen leeft op dit moment één op de zes huishoudens in armoede.”

“In eerste instantie kun je besparen, maar op een gegeven moment houdt dat op”
Jongsma: “Als je nu ziet dat ook huishoudens met een middeninkomen in de problemen komen dan is dat een zorgelijke ontwikkeling. In eerste instantie kun je besparen, of je doet een beroep op je spaargeld, maar op een gegeven moment houdt dat ook op. Daarom, en dan herhaal ik mezelf, de oproep dat als je niet meer rond kunt komen, je een beroep kunt doen op ons.”

“Bij ons als Voedselbank geen tekort”
Bij de Voedselbank Groningen is er genoeg voorraad. “In het land kennen we verhalen dat de situatie niet rooskleurig is qua leveringen. Dat men door de voorraden heen zit. Bij ons is daar geen sprake van. Er zijn veel sponsoren en particuliere initiatieven waardoor er genoeg geleverd wordt. Er is geen tekort. Dus ook op dat vlak is er geen reden om je niet te melden.”

Meer informatie over de Voedselbank vind je op deze website.

Deel dit artikel: