Handhaving grijpt opnieuw in bij Stadhuis en stuurt mensen weg

nieuws
Foto: Andor Heij

Handhavers van de gemeente Groningen hebben zaterdag opnieuw in moeten grijpen bij het Stadhuis op de Grote Markt. Dat laat Handhaving Groningen op sociale media weten.

“Opnieuw hebben we meerdere mensen weggestuurd voor de ingang van het gemeentehuis”, schrijven de handhavers. “Ondanks dat het een mooie plek is om even te zitten wordt er enorm veel overlast ervaren.” Afgelopen vrijdag kondigde men al aan om regelmatig te surveilleren bij het Stadhuis, nadat de afgelopen periode veel overlast werd ervaren op de trappen en op het balkon.

De trappen van het stadhuis zijn één van de weinige plekken op de Grote Markt die gebruikt kunnen worden als vrijblijvende zitplaats. Na het verdwijnen van het tijdelijke VVV-kantoor, en de bankjes aan de noordzijde, zijn er nagenoeg geen zitplaatsen meer waar je kunt zitten zonder iets te hoeven kopen. In de herfst van 2020 ontstond er al ophef over de vrijblijvende zitplaatsen. Om het publiek tegemoet te komen kwam de fractie van de SP in de gemeenteraad met een voorstel, dat op voldoende steun kon rekenen. In het voorjaar van 2021 werden er twee grote eilanden met zitplekken geplaatst op de Grote Markt. De gemeente liet toen weten dat de eilanden een voorproefje zijn op wat er in de toekomst gaat gebeuren. De Grote Markt wordt vanaf september heringericht, waarbij het gebied veel meer een ontmoetings- en verblijfsplek gaan worden, met ook diverse vrijblijvende zitplaatsen.

Deel dit artikel: