Bewoners Vinkhuizen verwijderen gladde straatstenen: “We nemen het heft in eigen handen”

nieuws
Foto: SP Groningen / ingezonden

Bewoners van de Zandsteenlaan, Vuursteenlaan en Arduinlaan in de Groningse wijk Vinkhuizen hebben vrijdagavond een deel van de gladde stenen in hun straat verwijderd. Bij de actie werden de bewoners ondersteund door de SP.

Bij de actie heeft men de eerste twee vierkante meter straatstenen vervangen. Met de actie roepen de bewoners de gemeente nogmaals op om de huidige stenen te vervangen omdat ze te glad zijn. Dit leidt regelmatig tot gevaarlijke situaties. Bewoners proberen al sinds afgelopen voorjaar het probleem op de kaart te krijgen. Het leidde ook tot vragen in de Groningse gemeenteraad.

Wethouder Chakor (GroenLinks): “Wordt veroorzaakt door algenvorming”
De inmiddels uitgetreden wethouder Glimina Chakor (GroenLinks) liet in mei weten dat de gladheid veroorzaakt wordt door algenvorming. “Om de gladheid tegen te gaan is het belangrijk dat er goed schoongemaakt wordt”, liet Chakor weten “Dat schoonmaken hadden we uitbesteed aan een aannemer, maar door wisselingen tijdens de coronapandemie, is er een tijdlang al niet meer schoongemaakt. We gaan dit nu al gemeente zelf oppakken. In de wijk vinden er momenteel activiteiten plaats die binnen zes weken afgerond zijn. Daarna gaan we direct starten met het schoonmaken van de steentjes. We hopen dat het dan verholpen is. Mochten we dan geen resultaat boeken, dan gaan we kijken naar een andere oplossing.”

“Ik zie veel kansen die de wijk veiliger en groener kunnen maken”
Chakor bracht vervolgens in mei een werkbezoek aan de wijk. Daarbij liet de politica weten ook naar andere problemen in de wijk te willen gaan kijken. Het gaat dan onder andere om de groenvoorziening en over een speeltuintje waar sinds de jaarwisseling diverse speeltoestellen van kapot zijn. “Ik zie veel kansen die de wijk veiliger en groener kunnen maken”, liet Chakor in mei weten.

Jaap Dijk (SP): “Bewoners accepteren de gladde straatstenen niet langer”
De problemen rond de gladde stenen spelen echter twee maanden later nog steeds. “De bewoners accepteren de gladde straatstenen niet langer”, vertelt SP-woordvoerder Jaap Dijk. “Daarom nemen zij het heft in eigen handen. Het vervangen van de eerste twee vierkante straatstenen is natuurlijk netjes gedaan. Ouderen, postbodes, thuiszorgwerkers en kinderen blijven uitglijden met de bijbehorende pijnlijke gevolgen van dien. Volgens de bewoners is het vervangen van de stenen de enige werkbare oplossing.”

Rectificatie
Op maandag 18-07-2022 is aan het artikel toegevoegd dat wethouder Chakor in mei een werkbezoek heeft gebracht aan de wijk.

Foto: SP Groningen / ingezonden
Foto: SP Groningen / ingezonden