FNV zegt bewijs te hebben dat Qbuzz stakingsbrekers heeft ingezet: “Met juristen bespreken”

nieuws
Foto: Raymond Meter - meterfotografie.nl

Vakbond FNV zegt bewijsmateriaal in handen te hebben waaruit blijkt dat vervoersbedrijf Qbuzz stakingsbrekers heeft ingezet tijdens de estafettestaking die woensdag in Groningen plaats vond.

“We hebben meerdere app-berichten gezien die dinsdagavond verstuurd zijn naar uitzendkrachten waarin zij opgeroepen worden om te komen werken”, vertelt vakbondsman Edwin Kuiper. “Of ik die appjes kan laten zien? Nee, omwille van de privacy van de chauffeurs kan ik dat niet doen. Maar neem van mij aan dat de berichten verstuurd zijn, en dat wij die in handen hebben.”

“De chauffeurs zagen uitzendkrachten die men nog nooit eerder had gezien”
Dat er iets niet in de haak was bleek woensdagochtend. “De staking vond plaats op de locatie aan de Koningsweg. Zo’n twintig procent van de chauffeurs had het werk neergelegd. Terwijl zij daar stonden zien zij ineens allemaal uitzendkrachten het terrein op lopen. En nu is dat niet vreemd, want Qbuzz werkt met uitzendkrachten. Maar dit waren er wel heel veel, waarbij er ook uitzendkrachten waren die men nog nooit eerder gezien had. Dat deed bij ons de bellen rinkelen.”

“Er werd heel zenuwachtig gedaan”
OOG-verslaggever Johannes Rienks is op dat moment bij de staking aanwezig. “Het riep direct vragen op”, vertelt de verslaggever. “De chauffeurs wilden het planningsrooster bekijken. In eerste instantie kreeg men hier toestemming voor, maar uiteindelijk mocht dat toch niet.” Kuiper bevestigt het vreemde moment. “Er werd heel zenuwachtig gedaan waarbij er over en weer telefoongesprekken werden gevoerd, waarbij er uiteindelijk van hogerhand is besloten dat er geen inzage mogelijk was. Dat was ook het moment dat ik melding heb gemaakt bij de FNV.”

Bij wet verboden
Het breken van een staking door bijvoorbeeld het inzetten van uitzendkrachten die stakende werknemers vervangen is niet toegestaan. Dit staat beschreven in de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs, de Waadi. Het idee achter de wet is dat de werkgever en de werknemers eerst hun geschil moeten oplossen.

“Met onze juristen bespreken welke stappen we gaan ondernemen”
Kuiper geeft aan dat dit een staartje gaat krijgen. “Wat hier is gebeurd mag niet. Met de bewijslast gaan we nu intern met onze juristen bespreken welke stappen we gaan ondernemen. Dat proces begint nu te lopen.” Aan het eind van de middag meldde de FNV al dat er stakingsbrekers zijn ingezet. “Dat is een bericht dat we zeer zelden uit hoeven te sturen, en dat maakt deze situatie heel ernstig.”

Reactie Qbuzz
De redactie van OOG TV sprak eerder op de dag met Qbuzz over het inzetten van stakingsbrekers. “Het verhaal klopt niet”, laat een woordvoerder weten. “Op de donderdag maken wij de planning bekend voor de daaropvolgende week. Deze stakingsactie is zondagavond aangekondigd. Wij hebben dan niet meer de mogelijkheid om extra mensen in te zetten. Men was namelijk al ingepland. Daarnaast is er het stakingsrecht. Dat zullen wij nooit treden. Dat nemen wij serieus. Als we het niet eens zijn met de staking dan hadden we de juridische weg bewandeld. Dat hebben we niet gedaan.”

Estafettestaking
De chauffeurs in het streekvervoer staken voor een betere cao die er onder meer voor moet zorgen dat de sector aantrekkelijker wordt, ook voor jonge chauffeurs. Vanaf dinsdag 31 mei wordt er twaalf dagen lang bijna elke dag op meerdere plekken in het land gestaakt. Woensdag werd onder andere in Groningen gestaakt.