D66 en GroenLinks willen ‘wandelend bos’ uit Leeuwarden naar Groningen halen

nieuws
Vrijwilligers brengen de 800 bomen naar een andere plek in Leeuwarden - Foto via Visit Leeuwarden

In Groningen moet, net als in Leeuwarden, een ‘wandelend bos’ komen. Daarvoor zullen de gemeenteraadsfracties van D66 en GroenLinks komende woensdag pleiten bij het gemeentebestuur.

D66 en GroenLinks willen de kunstmanifestatie Bosk, waarbij een cluster van 1.200 bomen (in 800 bakken) over een periode van honderd dagen door de Leeuwarden zwerft, kopiëren in de gemeente Groningen.  De bomen worden na de omzwerving door de Friese hoofdstad op permanente plekken, verspreid over de gemeente, geplant om wortel te schieten.

De manifestatie is bedoeld om bewustwording te creëren onder bewoners over wat groen met de leefomgeving kan doen. De twee fracties hopen dat eenzelfde soort kunstproject in Groningen hetzelfde effect heeft. “In aanloop naar de herinrichting en de vergroening van de Grote Markt zou een dergelijk project heel goed passen”, aldus D66-raadslid Andrea Poelstra. “Maar ook in andere wijken van de gemeente Groningen zouden deze bomen kunnen ‘wandelen’ en daarna wortel schieten.”

De twee raadsfracties gaan het gemeentebestuur dinsdagmiddag vragen om Bosk naar Groningen te halen. D66 en GroenLinks stellen voor om dat, net als in Leeuwarden, samen met verschillende milieuorganisaties te doen.