‘Arts van De Brink wachtte niet te lang met doorsturen bejaarde coronapatiënt’

nieuws
Foto: ZINN

Volgens het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg handelde een ouderenarts van woonzorgcentrum De Brink volgens de regels, toen hij op 3 april 2020 besloot om een 78-jarige coronapatiënt niet direct naar een ziekenhuis te sturen.

Volgens DvhN en RTV Noord heeft het Tuchtcollege besloten om een klacht van de dochter te verwerpen. De vrouw diende een klacht in, omdat ze vindt dat de arts te lang wachtte met het doorsturen van haar moeder naar een ziekenhuis.

De vrouw was één van de eerste coronapatiënten in Nederland, nadat ze op 30 maart 2020 positief testte op het virus. De dochter drong vervolgens dagenlang aan bij de arts op een verwijzing naar een ziekenhuis. Maar de arts vond dat toen nog niet nodig. Volgens het tuchtcollege handelde de arts volgens de toen geldende protocollen, omdat de vrouw een aantal dagen eerder aan de beterende hand leek.

De arts besloot de vrouw op 3 april 2020 wel naar een ziekenhuis te laten brengen, toen haar situatie plots verslechterde. Volgens het tuchtcollege was er toen pas een medische indicatie voor overplaatsing naar een ziekenhuis. De vrouw overleed, die in eerste instantie in De Brink revalideerde van de plaatsing een stent, een dag later in een ziekenhuis aan de gevolgen van het coronavirus.