Verwarring bij evenementenbeleid horeca Paterswoldsemeer: “Het is een soort Zwitsers bergmeer”

nieuws
Foto Andor Heij

Horecaondernemers rond het Paterswoldsemeer worden bij het organiseren van een evenement van het kastje naar de muur gestuurd. Volgens wethouder Glimina Chakor wordt er gewerkt aan een oplossing.

De wethouder reageerde daarmee op vragen van raadslid Etkin Armut van het CDA. “Voor ondernemers is het belangrijk dat zij kunnen ondernemen, zeker na de coronajaren die achter ons liggen”, introduceert Armut het onderwerp. “Als fractie ontvingen wij echter een brief dat het ondernemers lastig wordt gemaakt als zij een evenement willen organiseren, dat ze bij het aanvragen van een vergunning van het kastje naar de muur worden gestuurd en dat dit eigenlijk een gevolg is van de herindeling. En dat verbaast ons omdat de herindeling met Groningen al weer jaren achter ons ligt.”

Wethouder Chakor (GroenLinks): “Er is verwarring ontstaan”
Chakor: “Wij zijn op de hoogte van dit probleem. De regels rond de algemene plaatselijke verordening, de apv, en het beleid van het Meerschap Paterswolde zijn niet uniform. Daardoor is er verwarring ontstaan. Die verwarring is er zowel intern, bij ons als gemeente, als ook bij de ondernemers. Dat betreuren wij. We zoeken daarom naar een oplossing om beide apv’s te integreren. De eerste gesprekken hierover zijn ook al geweest, en binnenkort willen in contact treden met de ondernemers.”

“Een soort Zwitserland”
De wethouder spreekt van een ingewikkelde situatie: “Voor de herindeling nam de gemeente Haren de aanvragen in behandeling. Na de herindeling is onduidelijk waar de verantwoordelijkheid ligt. Duidelijk is, is dat de apv van het Meerschap Paterswolde de aanvraag niet goed in behandeling kan nemen, waarbij er naar ons wordt verwezen. Maar ook de gemeente Tynaarlo heeft een rol. Kaap Hoorn is eigenlijk een soort niemandsland. Je kunt misschien wel zeggen dat het qua regelgeving een soort Zwitserland is.”

Structurele oplossing
Er wordt gewerkt aan een oplossing. “Het in stand houden van rust, natuur en recreatie is belangrijk. Daarom mogen er maximaal drie festiviteiten per bedrijf georganiseerd worden. Op de lange termijn willen we gaan kijken hoe we dit kunnen integreren in de apv, waarbij het ook voor iedereen duidelijk is waar een aanvraag ingediend moet worden. We willen naar een structurele oplossing, waarbij de eerste gesprekken inmiddels hebben plaatsgevonden. Op korte termijn willen we dit op gaan lossen door een evenementenvergunning te verstrekken.”

Ietje Jacobs-Setz: “Wat voor mij zes dagen kan zijn, kan voor u zes maanden zijn”
Fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz van de VVD wil van Chakor weten wanneer het opgelost is: “U zegt binnenkort. Dat kan voor mij zes dagen zijn, maar voor u zes maanden.” Chakor: “Het is belangrijk om te zeggen dat we in oplossingen denken. Voor de korte termijn hebben we nu een oplossing. Voor de lange termijn, daar zijn we mee bezig. En dat kan inderdaad echt nog wel even duren.”

Deel dit artikel: