Met de Lelylijn in 7 uur van Amsterdam naar Kopenhagen

nieuws
Foto: TreinBas - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77275321

Als de Lelylijn wordt aangelegd, dan zal een treinreis van Amsterdam via Groningen naar Kopenhagen uiteindelijk vier uur sneller gaan. Dat blijkt uit een eerste quickscan die is uitgevoerd in opdracht van de Noordelijke overheden.

Het kabinet heeft in het coalitieakkoord aangekondigd de komende periode uit te werken hoe de Lelylijn kan bijdragen aan betere internationale treinverbindingen met het noorden van Duitsland. Dat is belangrijk om de toegevoegde waarde van de Lelylijn maximaal te benutten en optimaal gebruik te maken van Europese cofinanciering.

De reistijd tussen Amsterdam – Groningen – Kopenhagen kan uiteindelijk geen 11,5 uur duren, maar 7 uur, door de verbetering van het spoor tussen Groningen en Bremen (de Wunderline), de aanleg van de Fehmarnbelttunnel tussen Duitsland en Denemarken en de realisatie van de Lelylijn.

Door de stapsgewijze verbetering en de reistijdvermindering wordt de trein een serieus alternatief voor het vlieg- en autoverkeer tussen Amsterdam, Bremen, Hamburg en Kopenhagen. Daarmee sluit deze verbeterde internationale treinverbinding naadloos aan op het beleid van Nederland, Duitsland en de Europese Unie: verbetering van het treinvervoer in Europa en vermindering van de CO2 uitstoot. De Lelylijn biedt bovendien grote economische kansen voor de regio.