Kabinet gaat gemeenten compenseren voor zorgkosten Oekraïense vluchtelingen

nieuws
Foto: Chris Bakker

Het kabinet gaat gemeenten compenseren voor de kosten die zij hebben gemaakt voor de zorg en ondersteuning aan Oekraïense vluchtelingen. In de gemeente Groningen worden vrijwel sinds het begin van de oorlog in Oekraïne op verschillende locaties vluchtelingen opgevangen.

Volgens staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) van Asiel is het aantal Oekraïense ontheemden dusdanig groot dat niet van gemeenten mag worden verwacht dat zij de extra kosten uit hun huidige budget gaan betalen. Welk bedrag een gemeente krijgt uitgekeerd, moet nog worden vastgesteld. Maar het kabinet gaat ervan uit dat het in totaal om 20,5 miljoen euro zal gaan.

De compensatie is bedoeld voor bijvoorbeeld kinderen die gebruik hebben gemaakt van jeugdzorg of die hulp nodig hadden via de wet maatschappelijke ondersteuning, wmo. Eerder werd al een financiële bijdrage aan de gemeenten gegeven voor de kosten van de opvang zelf. Gemeenten krijgen een vastgesteld bedrag per vluchteling en een vergoeding voor het verbouwen van de opvangplekken.

In Groningen worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen in een flat in Selwerd, op een slaapboot in het Eemskanaal en in het Nescio Hotel in Haren. Daarnaast verblijven er tientallen vluchtelingen bij particulieren.