Groningen in top-5 gemeenten met grootste spanning op woningmarkt

nieuws

Met verkoopprijzen die gemiddeld 12,4 procent boven de vraagprijs lagen, stond Groningen vorig jaar hoog in de lijst van gemeentes waar de spanning op de woningmarkt torenhoog was. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster, die donderdag naar buiten werden gebracht.

In bijna alle gemeenten van Nederland werd gemiddeld overboden. Maar met verkoopprijzen die gemiddeld 12,4 procent hoge liggen dan de vraagprijs, staat Groningen landelijk op plek vier. Alleen in Utrecht, Lelystad en Nieuwegein werd er meer overboden dan de vraagprijs.
Groningen is één van de zeventien Nederlandse gemeentes waar vorig jaar gemiddeld meer dan tien procent meer werd betaald voor een woning dan de vraagprijs. Volgens het CBS was dat in 2020 nog nergens het geval.
Landelijk werden vorig jaar nog 38 procent van alle aangeboden woningen onder de vraagprijs verkocht. Vorig jaar was dat krap aan twintig procent. Als er meer woningen boven de vraagprijs worden verkocht is dat een teken van een krapper wordende koopwoningmarkt, zo stelt het CBS.