Groningen en Zweedse stad Göteborg willen gaan samenwerken

nieuws
De jachthaven Lilla Bommen in Göteborg. Foto: Mikael Miettinen from Göteborg, Sweden - #80 Lilla Bommen, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6339699

De gemeente en provincie Groningen gaan samenwerken met de Zweedse stad Göteborg. Dat is het resultaat van een handelsmissie die afgelopen week plaatsvond. Daarover schrijft het Dagblad van het Noorden.

Bij de handelsmissie werden Zweden en Finland bezocht. Een groep van vijftig vertegenwoordigers van overheden, kennisinstellingen en Groningse bedrijven bracht een bezoek aan verschillende locaties in de Scandinavische landen. Göteborg was de eerste stop, waarbij een auto- en truckfabrikant werd bezocht, men kreeg een rondleiding door de havens en er werd gesproken met bestuurders. De gesprekken hebben geleid tot een intentie om te gaan samenwerken, waarbij de verwachting is dat de definitieve overeenkomst komende herfst getekend gaat worden.

Duurzaamheid, technologie en vervoer
Göteborg is na Stockholm de grootste stad van Zweden en heeft ruim 570.000 inwoners. Daarmee is de stad flink groter dan Groningen. Toch staan beide steden voor vergelijkbare uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, technologie en vervoer. De samenwerking met Göteborg moet vergeleken worden met de band met Hamburg die in 2019 ontstond.

Biobrandstof
De handelsmissie eindigde afgelopen zaterdag. Vanaf Helsinki vlogen de vijftig vertegenwoordigers met een vliegtuig van de Estse luchtvaartmaatschappij NyxAir naar Eelde. Het vliegtuig vloog tijdens de vlucht grotendeels op biobrandstof. Komende herfst vindt er een handelsmissie plaats naar Denemarken en Noorwegen.