Vliegtuig van NyxAir vliegt op biobrandstof van Helsinki naar Eelde

nieuws
Foto: Kas van Zonneveld / Groningen Airport Eelde

Op Groningen Airport Eelde is zaterdag een vliegtuig geland van de Estse luchtvaartmaatschappij NyxAir. Het vliegtuig, een Saab 2000, vloog van Helsinki naar Eelde grotendeels op biobrandstof.

In het vliegtuig ambtenaren van de gemeente en provincie Groningen die op een innovatiemissie in Zweden en Finland zijn geweest. De delegatie vertrok vorige week en vloog van Eelde naar Göteborg, Stockholm, Luleå, Vaasa en Helsinki. De ambtenaren brachten een bezoek aan diverse bedrijven en kennisinstellingen waaronder het bedrijf Neste, dat biobrandstof maakt.

Tijdens de terugvlucht naar Eelde had de Saab 2000 voor 39 procent duurzame brandstof aan boord. Dat is relatief veel, omdat de mix van traditionele en hernieuwbare kerosine wettelijk gemaximaliseerd is op vijftig procent. Vliegen op biobrandstof scheelt ongeveer tachtig procent aan CO2-uitstoot in de lucht vergeleken met fossiele kerosine. De aankomst op Eelde ging ook niet onopgemerkt voorbij. Men werd namelijk verwelkomt met een traditioneel watersaluut. “Vliegen met deze duurzame brandstof is een belangrijke stap in de verduurzaming van de luchtvaart”, vertelt directeur Meiltje de Groot van GAE. “Dit sluit goed aan bij de duurzame ambities van Groningen Airport Eelde en het vliegen op biobrandstof.”