Gedeputeerde Van Dekken: ‘Extra gaswinning accepteren we niet’

Het is onacceptabel dat er dit jaar extra gas gewonnen wordt uit Groningen. Dat vindt gedeputeerde Tjeerd van Dekken.

Donderdag bleek dat de Gasunie wil dat staatssecretaris Vijlbrief van Economische Zaken en Klimaat toestemming geeft om dit jaar 1,4 miljard kubieke meter extra gas te winnen. Dat zou nodig zijn door de vertraging van een stikstoffabriek in Zuidbroek. Maar de staatssecretaris lijkt niet akkoord te gaan, net als de provincie Groningen. “Vanuit het provinciaal bestuur hebben we gezegd: We hebben afspraken gemaakt met het Rijk,” zegt Van Dekken. “De gaswinning moet en zal naar nul in het gasjaar 2023-2024. Als die vertraging er zou komen zou dat weer langer duren. Daarvan zeggen wij, en gelukkig ook de staatssecretaris, dat we dat niet willen en niet accepteren. We gaan nu al onze politieke lobbykrachten nodig om ervoor te zorgen dat we de Gasunie overtuigen van het einde van de gaswinning. Het gaat om de veiligheid van de inwoners van de provincie. Hoe hoger de gaswinning, hoe meer risico op bevingen.”

De provincie is daarom ook in gesprek met staatssecretaris Vijlbrief. “We hebben hem duidelijk gemaakt dat we vinden dat hij in het overleg met de stikstoffabriek en de Gasunie onze zorg moet overmaken. Ik heb zelf ook vandaag contact met de Gasunie om nog eens duidelijk te maken wat wij vinden.”