Gasunie wil 1,2 miljard kuub extra gaswinning uit Groningen vanwege nieuwe vertraging stikstoffabriek

nieuws
Foto: Gasunie

Gasunie Transport Services wil dat staatssecretaris Vijlbrief van Economische Zaken en Klimaat toestemming geeft om dit jaar 1,4 miljard kubieke meter extra gas te winnen uit Groningen. Dat liet de uitbater van het Nederlandse aardgasnetwerk dinsdagavond weten aan de staatssecretaris, schrijft Vijlbrief donderdag aan de Tweede Kamer. Maar de staatssecretaris lijkt voorlopig niet van plan te zijn om daar akkoord mee te gaan.

Vertraging stikstoffabriek ‘moeilijk te accepteren’ voor Vijlbrief

De Gasunie vraagt de staatssecretaris om het gaswinningsbesluit te herzien, omdat de ingebruikname van de stikstofinstallatie in Zuidbroek opnieuw vertraagd is. De staatssecretaris stelt dat er dit voorjaar nog een stevig pakket afspraken is gemaakt met de aannemer om versnelling in de bouw te realiseren. Dat heeft volgens de Gasunie heeft niet het gewenste resultaat gehad. De Gasunie geeft aan dat haar nieuwe verwachting is dat de installatie in Zuidbroek in september 2022 kan worden opgeleverd en dat zelfs die planning nog forse inspanningen vergt.

“Ik vind dit, zeker na de eerdere vertraging, moeilijk te accepteren”, schrijft Vijlbrief aan de Tweede Kamer. “Ik vind het teleurstellend dat de aanvullende investeringen en extra inzet van mensen niet tot de benodigde versnelling hebben geleid en verwacht van partijen dat zij zich tot het uiterste inspannen om de installatie in Zuidbroek zo snel mogelijk te kunnen opleveren. Ik heb dit ook laten weten aan GTS (lees: Gasunie) zodra ik dit bericht ontving.”

Gasunie: 1,4 miljard kuub extra aardgas nodig

Een verhoging van 1,2 miljard kubieke meter gaswinning ten opzichte van het huidige gaswinningsbesluit (4,5 miljard m3) is nodig om het tekort tot september van dit jaar op te vangen, zo stelt de Gasunie. Maar extra stikstof-inzet en andere factoren geven volgens de Gasunie ook aan dat er nu nog geen directe aanleiding is om wijzigingen in de winning door te voeren.

Vijlbrief: Gaswinning wordt niet verhoogd, sluiting Groningenveld blijft uitgangspunt

“Ik besluit dan ook niet de gaswinning in Groningen te verhogen”, aldus Vijlbrief. “Ik ga eerst in gesprek met GTS om mijn ongenoegen uit te spreken over de vertraging, nadere toelichting te krijgen over de oorzaak hiervan en te bezien of de installatie toch sneller kan worden opgeleverd. Ten tweede zal ik de factoren bespreken die door GTS zelf worden benoemd die nog invloed kunnen hebben op het winningsniveau. Ten derde zal ik bekijken welke alternatieven er zijn voor een hogere winning in dit gasjaar.”

“Het mijn uitgangspunt om het Groningenveld zo snel mogelijk te kunnen sluiten”, besluit de staatssecretaris. “Ten tweede ben ik bereid om het uiterste te doen om de gaswinning zo laag
mogelijk te houden. Daarbij is ook van belang dat er geen risico’s voor de leveringszekerheid in de komende winter ontstaan. Ten derde is mijn uitgangspunt het winningsniveau dit jaar niet hoger vast te stellen dan de 4,5 miljard die ik heb aangekondigd.”

Komend gasjaar kan ‘beperkt’ hoger uitvallen, ondanks ‘waakvlam’

Volgens Vijlbrief blijft het de verwachting dat het Groningenveld het komende gasjaar (vanaf oktober) op de waakvlam zal komen te staan. Het winningsniveau is dan ‘minimaal’. Vijlbrief verwacht wel dat de winning ‘beperkt’ hoger kan uitvallen dan verwacht.

Deel dit artikel: