Bouwpanelen op Hoofdstation verdwijnen achter kleurige kunstwerken

Reizigers op het Hoofdstation van Groningen kijken vanaf dinsdag niet alleen uit op lege perrons, bouwhekken en houten schotten. Op verschillende plekken op het station zijn dinsdagmiddag kunstwerken opgehangen, gemaakt door drie internationale studenten van Academie Minerva.

Amerah Alabdulrahman uit Koeweit, Leonie Deddens uit Duitsland en Denise Bozcuk uit Turkije maakten kunstwerken die een verbinding leggen tussen het heden en het verleden van het station. Daarvoor gebruikten de kunstenaars beelden uit Groninger Archieven.

Spannend, maar leuk moment voor makers

“Het is spannend om mijn werk en dat van medestudenten op het station te zien”, vertelt de 26-jarige Amerah Alabdulrahman uit Koeweit. “Vooral omdat het in de open lucht is, op zo’n plek als het station, waar mensen continu in beweging zijn en zich verplaatsen.”

“Het is leuk om te bedenken dat het Groninger Hoofdstation een paar jaar geleden het eerste was dat ik van Groningen zag”, vult de 24-jarige Duitse Leonie Deddens aan. “Nu woon ik hier een tijdje en zie ik straks een ontwerp dat ik op dezelfde plek heb gemaakt.”

Elk jaar nieuwe kunstwerken

De drie kleurige kunstwerken die nu op het station te zien zijn, maken deel uit van een meerjarig kunstproject op het station. Tijdens de eerste editie van het project, opgezet door de Groninger Archieven, de NS, Groningen Spoorzone en Academie Minerva, kwamen de beelden uit 1900. De historische beelden die in deze de tweede editie van dit project worden gebruikt zijn van rond 1980.

De samenwerkende organisaties gaan het project voortzetten. Dat betekent dat er volgend jaar nieuwe kunstwerken te zien zullen zijn op het Hoofdstation.

Deel dit artikel: