Onderzoek naar directe spoorverbinding tussen Groningen en Bremen

nieuws
Foto Andor Heij. Bremen, station

Er komt een onderzoek naar de mogelijkheden voor een directe treindienst tussen Groningen en Bremen. Leden van de Wunderline stuurgroep hebben dat met elkaar afgesproken.

Deze directe trein moet aansluiten op het trans-Europese treinnetwerk. Dit is een nieuw Europees plan om landen per spoor beter met elkaar te verbinden. Voor Duitse en Nederlandse reizigers wordt het dan gemakkelijker om  per trein naar Scandinavië, Brussel, Parijs en Londen te reizen. De eerste resultaten van het onderzoek moeten in 2023 klaar zijn.

Het onderzoek past ook bij de afspraken uit het coalitieakkoord, zegt staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen: “In het coalitieakkoord is afgesproken dat we gaan onderzoeken hoe we betere internationale treinverbindingen met het noorden van Duitsland kunnen realiseren. Een goede en snelle verbinding tussen Groningen en Bremen zou een logische schakel zijn. Het verbindt de twee universiteitssteden met elkaar en kan bijdragen aan kennisoverdracht en versterking van de economie”.

Naast het onderzoek naar een directe treinverbinding werken de Wunderline partners ook aan de nodige spoorwerkzaamheden om de Wunderline in 2024 te laten rijden. Dan moet ook de Friesenbrücke klaar zijn die in december 2015 werd kapot gevaren. Reizigers kunnen hierdoor twintig minuten sneller tussen Groningen en Bremen reizen.