Groot terras met 2.500 stoelen verrijst met Koningsdag op Grote Markt: “Mensen kunnen er ontmoeten”

nieuws
Foto: Patrick Wind - 112groningen.nl

Een groot terras met 2.500 stoelen gaat op Koningsdag verrijzen op de Grote Markt. Volgens Stil Doeksen van De Drie Gezusters gaat het om het grootste terras ooit.

Hoi Sil! Hoe is het idee ontstaan?
“Het is een initiatief van vijftien horecabedrijven die rond de Grote Markt zitten. Op een gegeven moment kregen we van de gemeente te horen dat ze eigenlijk zaten te wachten op een initiatief van de ondernemers. Daar hebben we op ingespeeld. Daarbij hebben we op een hele leuke manier samengewerkt met de andere bedrijven. Er is dus niet een aanjager, we hebben dit samen opgepakt. En dat is wat dit ook zo bijzonder en uniek maakt.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een terras te bouwen?
“We vonden het heel belangrijk om andere organisatoren niet in het vaarwater te zitten. Op de Vismarkt heeft de Oranjevereniging Groningen een line-up met veel mooie muziek. De ondernemers in de Poelestraat hebben ook een geweldig podium. Voor ons was duidelijk, wij moeten niet iets met muziek gaan doen. Dat gaat niet goed vallen. Toen hebben we bedacht, we gaan een terras neerzetten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Waar mensen in alle rust met elkaar kunnen kletsen en een drankje kunnen drinken.”

Denk je dat daar behoefte aan is?
“Ja, dat denken wij wel. Dit is de eerste Koningsdag sinds lange tijd in Groningen. De afgelopen twee jaar kon het vanwege het coronavirus niet doorgaan, in 2018 bezocht de Koninklijke familie Groningen en dat was uiteraard ontzettend leuk maar wij hadden daar niet zo heel veel aan. Wij denken dat mensen behoefte hebben om met elkaar te kunnen kletsen, of beter gezegd om weer eens goed bij te kunnen praten. En dat de Grote Markt ook als startpunt kan dienen voor een dagje Koningsdag in Groningen.”

Ik kan me voorstellen dat jullie ondertussen op zolders en in kelders aan het zoeken zijn naar zoveel stoelen …
“Haha. Nou het zal je verbazen hoeveel stoelen er zijn. Alle ondernemers hebben wel wat stoelen op reserve staan. Op de Grote Markt komen 1.200 stoelen te staan, de overige 1.300 staan op de terrassen van de deelnemende horecabedrijven. Daarmee wordt het dus één groot terras. En weet je wat leuke is? Elke horecagelegenheid heeft zijn eigen meubilair. Dus het zal er ontzettend leuk uit gaan zien. We kleden het voor de rest aan met lampjes, parasols en op de achtergrond zal leuke muziek te horen zijn.”

We hebben het over Koningsdag, dus dat betekent waarschijnlijk dat er oranjebitter zal worden geschonken?
“Nee. Dat klinkt gek, maar op de Grote Markt hebben we te maken met regels. En het is heel goed dat die regels er zijn. Maar het betekent dat we niet alles mogen schenken, zeker geen zware drank.”

Als horecabedrijven hebben jullie er een aantal hele beroerde jaren op zitten. Dit is voor jullie ook een mooi steuntje in de rug …
“Klopt. We hebben absoluut een hele vervelende periode er op zitten. Inkomsten die we de afgelopen twee jaar gemist hebben, die zullen we ook niet in kunnen halen. Maar het neemt niet weg dat dit een geweldig initiatief is, waarbij er door samenwerking iets heel moois wordt gerealiseerd. En het smaakt ook naar meer. En dan heb ik het niet alleen over Koningsdag. Er is al de intentie uitgesproken om vaker de samenwerking te zoeken. Dus ik denk dat er in de toekomst veel mooie dingen op stapel staan.”

Deel dit artikel: