‘Gemeente moet duidelijker zijn naar studenten die energierekening niet kunnen betalen’

nieuws
Foto: Alexandra Koch via Pixabay

De gemeente moet beter communiceren met studenten die financieel in de knel komen, omdat ze hun energierekening niet kunnen betalen. Daarvoor pleit de raadsfractie van GroenLinks. Ook vindt de partij dat de gemeente beter haar best moet doen om verhuurders van studentenwoningen te bewegen om studentenhuizen te verduurzamen.

De gemeenteraadsfractie van GroenLinks stelt schriftelijke vragen aan het college, omdat de partij zich zorgen maakt over studenten die hun energierekening omhoog zien gaan door de stijging van de energieprijzen. Het kabinet keert een eenmalige energietoeslag uit aan mensen met een laag inkomen, maar studenten tot en met 26 jaar komen hier niet voor in aanmerking.

Hoewel in de richtlijn vanuit het Rijk een leeftijdsgrens wordt genoemd, sluit de gemeente Groningen volgens GroenLinks alle studenten uit in haar communicatie. “Daarom vragen wij of studenten van 27 jaar of ouder ook recht hebben op de energietoeslag en of de gemeente hier open over zal zijn in de communicatie,” aldus raadslid Elte Hillekens. Ook kunnen studenten die jonger zijn wel aanspraak maken op individuele bijzondere bijstand. Ook dat moet de gemeente volgens GroenLinks beter communiceren.

Daarnaast stelt GroenLinks dat de gemeente voor meer druk moet zorgen bij huisbazen om studentenwoningen te verduurzamen. “De situatie rond de energietoeslag laat duidelijk zien hoe afhankelijk studenten zijn van hun huisbaas als het gaat om energiegebruik”, vult Ceciel Nieuwenhout (raadslid GroenLinks) aan. “De huisbaas voelt namelijk geen financiële druk om het huis te verduurzamen om de energierekening te verlagen, omdat die de kosten van de energie bij de studenten neerlegt. Studenten kunnen daarentegen geen grote maatregelen nemen, zoals hun huis isoleren of zonnepanelen op het dak leggen.”

Deel dit artikel: