Subsidie van 2,9 miljoen voor onderzoek naar verbetering levensstijl

nieuws

Het UMCG heeft een subsidie van 2,9 miljoen euro gekregen van het NWO, voor het onderzoeksproject ‘healthy living as a service’. Doel van het project is dat mensen hun levensstijl blijvend verbeteren.

Het doel van deze subsidie van de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek is dat mensen in het jaar 2040 ten minste vijf jaar langer in goede gezondheid leven, en dat het gezondheidsverschil tussen rijk en arm fors is afgenomen. Om dit te bereiken, wordt ingezet op verbetering van leefstijl en leefomgeving. De mensen om wie het gaat krijgen steun van slimme technologie en data waarmee hun gezondheid en leefomgeving goed in de gaten worden gehouden.

Op dit moment leven mensen met een lage sociaaleconomische status gemiddeld zes jaar korter en 15 jaar in minder goede ervaren gezondheid dan mensen met een hoge status. Zij hebben vaker te maken met problemen op gebied van gezondheid, leefstijl, wonen, leren en leven.

Aan het project wordt meegewerkt door onder meer het UMCG, de RUG, de Hanzehogeschool, TUDelft, Groninger Dorpen, Menzis en ruim twintig andere organisaties. Het onderzoek duurt maximaal zes jaar en begint in de tweede helft van dit jaar.