Eerste dove raadslid: “Dove mensen voelen zich niet betrokken bij politiek”

Hij staat veertiende op de kandidatenlijst van D66 en hij is doof. Daarmee is Dennis Hoogeveen de eerste dove persoon in de gemeente die deze maand kans maakt op een zetel.

Hoogeveen strijdt al jaren voor meer toegankelijkheid voor dove mensen, maar nu vindt hij het tijd om dat te doen vanuit de politiek. Daarom staat Hoogeveen nu op de lijst voor D66 voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart. Dat gebeurt niet vaak. “In Groningen is het zeker uniek,” vertelt Hoogeveen. “Ik ben in ieder geval de eerste van de afgelopen jaren. Het is in het algemeen ook niet zo vanzelfsprekend dat een doof iemand meedoet in de politiek. Heel veel informatie is toegespitst op het auditieve, je hebt bijvoorbeeld veel gesproken taal en moeilijk Nederlands. Daarom voelen veel dove mensen zich niet betrokken bij politiek. Zo kan ik laten zien dat een dove ook mee kan doen. In Groningen ben ik de eerste, op dit moment zie je voor de komende verkiezingen dat er in totaal vier dove mensen op de lijst staan. De anderen zijn in Amsterdam, Castricum en Woudenberg.”

Er zijn een aantal dingen die Hoogeveen graag zou willen veranderen als hij in de gemeenteraad zou komen. Zo vindt hij dat informatie vanuit de gemeente vaak nog te moeilijk is voor bijvoorbeeld dove of laaggeletterde mensen. “Maar er moet ook iets veranderen aan de voorwaarden voor subsidies voor culturele evenementen en instellingen, zoals Noorderzon of Let’s Gro. Eigenlijk zou toegankelijkheid een voorwaarde moeten zijn. Dan bedoel ik niet alleen voor doven, maar ook voor andere mensen die misschien dingen nodig hebben. Dat moet geregeld worden in de subsidie, vind ik.”

D66 heeft nu vijf zetels, dus Hoogeveen weet nog niet of hij ook echt in de gemeenteraad komt. “Ik hoop het natuurlijk wel heel erg. Misschien dat het met voorkeursstemmen gecombineerd met meer zetels voor D66 lukt. Ik hoop dat ik er in mag komen.”