Repaircafé Stad opent sinds maanden weer de deuren: “Stofzuiger, koffiezetapparaat en toverlantaarn”

nieuws
Foto: Adri Groenendal

Het Repaircafé in Stad was zaterdag voor het eerst sinds maanden weer te bezoeken. Rond de 25 mensen brachten een bezoek aan het café dat tussen 13.00 en 17.00 uur geopend was.

“De laatste keer dat we open waren was in september”, vertelt Adri Groenendal. “Daarna hebben we de deuren moeten sluiten vanwege de coronamaatregelen. We zijn heel blij dat we vandaag weer los konden. Als ik nu om me heen kijk dan zie ik enthousiaste en vrolijke vrijwilligers.”
Het café was zaterdag gevestigd in AC De Holm. “Het was heel fijn dat we daar op korte termijn gebruik van mochten maken.”

Toverlantaarn
En over belangstelling dus geen gebrek. “We hebben iemand zien binnen komen met een apparaat waarmee je soep kunt maken. Dat apparaat was defect. We hebben dat helaas niet kunnen repareren. Ook hebben we een stofzuiger, een koffiezetapparaat en een walkman zien binnen komen. Die hebben we allemaal wel kunnen repareren. En het meest bijzondere object was een toverlantaarn. Dat is een apparaat waarmee doorzichtige afbeeldingen geprojecteerd kunnen worden.”

“Mensen worden meegenomen in het reparatieproces”
Adri noemt het een succes: “Het is leuk en mooi om weer bezig te zijn en om weer spullen te kunnen repareren die anders op de afvalberg beland zouden zijn. Maar het is voor ons ook het sociale aspect. Kijk, mensen die hier een apparaat brengen die gaan niet de stad in. Ze blijven hangen en worden meegenomen in het reperatieproces. We vinden het ook leuk dat mensen bij ons leren repareren. Dat ze minder bang zijn om zelf eens iets in elkaar te schroeven. Het is een mooie plek om kennis door te geven.”

Wanneer het volgende Repaircafé gehouden gaat worden: “Dat weten we nog niet. We zijn afhankelijk van de locatie waar we zitten. We hopen op begin maart. Maar daarover zullen we tijdig via onze social mediakanalen de mensen over informeren.”