Commissaris van de Koning René Paas bereid naar rechter te stappen vanwege gasbesluit

Commissaris van de Koning René Paas is bereid om naar de rechter te stappen om te voorkomen dat de kraan van het Groninger gasveld dit jaar toch weer verder open wordt gedraaid. Hij zei dit vrijdag in het tv-programma Nieuwsuur.

Het besluit van demissionair minister Stef Blok kwam volgens Paas als een duveltje uit een doosje. “We gaan eerst in gesprek met de staatssecretaris. Maar we zijn bereid om opnieuw te procederen tegen de staat om dit besluit tegen te houden”, aldus de commissaris.

Blok en premier Mark Rutte zeiden vrijdag te begrijpen dat de extra winning van gas een teleurstelling is voor de mensen in het aardbevingsgebied, maar dat het niet anders kan. Nederland is contractueel verplicht om het gas aan Duitsland te leveren. Rutte erkent zelfs dat de Groningers weer meer risico gaan lopen. “Ik heb niet zo veel aan dit begrip van Rutte en Blok”, zegt Paas. “Het is het oudste argument dat we kennen. De leveringszekerheid is altijd belangrijker geweest dan de veiligheid van Groningers. Die trekken weer aan het kortste eind.”

Een van de oorzaken dat er dit jaar veel meer gas gewonnen moet worden, komt deels door de vertraging van de bouw van een stikstoffabriek bij Zuidbroek. Die moet geïmporteerd gas geschikt maken voor Nederlandse huishoudens. “Die fabriek had er kunnen staan, als minister Henk Kamp (een voorganger van Blok) meer haast had gemaakt”, zegt Paas. “Als je laat begint, krijg je verrekte veel haast. We hebben nu maanden vertraging opgelopen, de nieuwe staatssecretaris moet alle zeilen gaan bijzetten. Ik ben niet overtuigd dat alles is geprobeerd, corona is de moeder van alle excuses.”