Hans Vijlbrief (D66) moet komende vier jaar de aardbevingsproblematiek afhandelen

nieuws
Foto: Rijksoverheid

In het nieuwe kabinet krijgt Hans Vijlbrief de post van staatssecretaris van Mijnbouw. Dat meldt de NOS donderdagmiddag. Dat betekent dat 58-jarige D66’er verhuist van Financiën naar deze nieuwe post onder het ministerie van Economische Zaken en verantwoordelijk wordt voor de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen.

Vijlbrief gaat op het ministerie werken onder Micky Adriaansens (VVD). Zij wordt minister van Economische Zaken en Klimaat. Adriaansens was tot nu toe Eerste Kamerlid en directeur van  adviesbureau TwynstraGudde. Ze zal Stef Blok opvolgen, die het stokje begin dit jaar zelf overnam van Eric Wiebes.

Als staatssecretaris voor Mijnbouw gaat Vijlbrief zich bezighouden met de aardbevingsproblematiek in Groningen. Vijlbrief pakt op de nieuwe post deze aardbevingszaken op, die eerder onder de verantwoordelijkheid van de minister van EKZ vielen.

Maandag hoopt formateur Mark Rutte gesprekken te voeren met de kandidaten. Vier dagen later zou het nieuwe kabinet met de koning op het bordes moeten staan.