Meer operatiecapaciteit door ‘Opname Lounge’ in Martini Ziekenhuis

nieuws
Foto: Martini Ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis is in september gestart met opnames via de Opname Lounge. Inmiddels hebben daar zo’n 900 gebruik van gemaakt. De nieuwe manier van opnemen wordt niet alleen als prettig en ontspannen ervaren, zo blijkt uit een enquête,  zorgt voor ruimte om meer patiënten te opereren.

“Ziekenhuizen hebben te maken met beperkte capaciteit op operatiekamers en verpleegafdelingen”, vertelt bestuurslid Tamara Kroll namens het ziekenhuis. “Daarom gaan we de capaciteit vergroten, zonder in te leveren op de kwaliteit van de zorg. Het doel is om 80 procent van de patiënten, die komen voor een geplande operatie, via de Opname Lounge te ontvangen. Op deze manier kunnen we capaciteit vrijspelen zodat we meer patiënten kunnen helpen.”

Tevredenheid bij patiënten en personeel

Uit de enquête blijkt volgens het ziekenhuis ook dat patiënten blij zijn met de manier waarop de nieuwe Opname Lounge werkt. “Het is eigenlijk een luxe wachtkamer met een relaxte sfeer”, vertelt een patiënt. “Je kunt er een boekje lezen, maar ook nog even rondlopen, kunst bekijken of naar de binnentuin van het ziekenhuis gaan. Ik vond het prima.”

Ook verpleegkundigen zijn positief. “We willen het gevoel van ‘patiënt zijn’ zo lang mogelijk uitstellen”, vertelt verpleegkundige Lisa Blaauwwiekel. “Patiënten kleden zich pas om in het OK-complex en gaan kort voor de operatie in een bed. We merken dat patiënten op deze manier met minder stress de operatie ingaan, wat een positief effect op het herstel heeft.”