Gegevens Lifelines voor het eerst beschikbaar gemaakt voor onderwijs

nieuws
Foto via UMCG

De Regional Year Challenge van de Aletta Jacobs School of Public Health is het eerste onderwijsproject wat gebruik mag maken van gegevens uit het grote bevolkingsonderzoek Lifelines van het UMCG.

Verschillende gemeentes en zorginstellingen uit de drie noordelijke provincies hebben donderdagmiddag allemaal hun eigen vraagstuk aangedragen voor de challenge. Zo wil het Wilhelmina Ziekenhuis Assen weten hoe zij ervoor kunnen zorgen dat patiënten na hun ontslag uit het ziekenhuis de aanbevolen leefstijlprogramma’s beter volgen. Gemeente De Fryske Marren vroeg  hoe zij lokale belanghebbenden kunnen betrekken bij het verkleinen van gezondheidsverschillen in hun gemeente.

Studenten van zes verschillende opleidingen/onderwijsprogramma’s gaan dit studiejaar aan de slag deze vraagstukken, die allemaal zijn gericht op het verbeteren van het vermogen van inwoners van Noord-Nederland om hun gezondheid te verbeteren. Daarbij hebben zij toegang tot een grote, speciaal voor hen ontwikkelde dataset van Lifelines.

Via netwerkevenementen zullen de studenten en opdrachtgevers gedurende het jaar inzichten en resultaten met elkaar delen. Resultaten kunnen bestaan uit visualisaties van data, beleidsadviezen en praktische innovatieve oplossingen. “Door studenten maatschappelijke vraagstukken voor te leggen en hen daarbij Lifelines-data te laten gebruiken, hopen we praktische oplossingen te vinden voor meer gezonde jaren én studenten te inspireren voor de wetenschap”, vertelt Aafje Dotinga, manager Wetenschap en onderzoek bij Lifelines. “We zijn heel benieuwd naar de resultaten die in deze gezamenlijkheid worden bedacht.”

Deel dit artikel: