“Het zal niet donker worden, maar ga het zeker bekijken”

nieuws
Foto: Mario Alberto Magallanes Trejo from FreeImages

Ga aanstaande donderdag absoluut even naar de hemel kijken maar maak wel gebruik van een eclipsbril. Die oproep doet sterrenkundige Jeffrey Bout uit Groningen naar aanleiding van de aanstaande gedeeltelijke zonsverduistering.

“Komende donderdag wordt er een hap uit de zon genomen omdat de maan voor de zon langs gaat trekken”, vertelt Bout in een video die hij over het bijzondere verschijnsel heeft gemaakt. “De reis van maan begint rond 11.19 uur, twee uur en acht minuten later is het voorbij waarbij halverwege het hoogtepunt plaatsvindt. Het is een heel mooi verschijnsel. In Groningen zal het niet donker worden en je gaat het ook niet echt merken. Maar ik raad zeker aan om het te bekijken.”

Eclipsbril
Maar daarbij moet er wel gebruik worden gemaakt van een eclipsbril. “Dat is heel belangrijk. Ga geen gebruik maken van zonnebrillen, lasbrillen of fotocamera’s. Deze middelen laten teveel licht door, of ze laten licht door wat wij niet kunnen zien zoals infrarood of ultraviolette, waardoor het gevaarlijk is voor je ogen. Een eclipsbril reflecteert 99% van het zonlicht waardoor dit wel een goed hulpmiddel is.”

Ringvormige verduistering
Wat er komende donderdag gaat gebeuren is dat de maan voor de zon langstrekt waardoor de schaduw van de maan op de aarde valt. “In Noord-Canada en Groenland zal er sprake zijn van een ringvormige verduistering.” Dit is een bijzondere variant van een gedeeltelijke zonsverduistering. “De afstand van de maan tot de aarde is niet altijd gelijk. Soms staat de maan wat verder weg en soms wat dichterbij. Als de maan verder weg staat dan lijkt het hemellichaam vanaf de aarde wat kleiner, te klein om het beeld van de zon helemaal te bedekken.”

In 2026 zonsverduistering in Noord-Spanje
Wil je een volledige zonsverduistering in Nederland zien, dan zal je moeten wachten tot 2135. De komende jaren worden er volledige zonsverduisteringen verwacht in Indonesië in 2023. In 2024 in de Verenigde Staten en in 2026 in Noord-Spanje. “En dat is helemaal spectaculair omdat het dan echt donker wordt. Je ziet de sterren en planeten opdoemen en dieren in je nabijheid zie je reageren op het donker worden. Zij raken behoorlijk verward.” Weerplaza liet zondag weten dat zij verwachten dat de condities donderdag optimaal zijn om het verschijnsel te kunnen aanschouwen.

Bekijk de video met de uitleg van Bout hieronder:

Deel dit artikel: