Gemeente start met aanpak voor versterkingstoets

nieuws

Woningeigenaren van wie het huis is opgenomen in het lokale versterkingsplan van 2018 krijgen eind juni een brief met informatie over de versterkingstoets.

.

In de brief wordt uitgelegd wat dit voor hen betekent, en dat ze in aanmerking komen voor de Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen van maximaal 17 duizend euro. Vorig jaar november zijn extra afspraken gemaakt tussen gemeenten en de Rijksoverheid over het versterken van huizen in het aardbevingsgebied. Eén van de resultaten was dat eigenaren van woningen in het versterkingsplan aanspraak kunnen maken op subsidie. Dat geldt ook voor zo’n 2600 adressen in de stad Groningen.

In 2018 is op basis van computermodellen bepaald welke gebouwen een verhoogd risico liepen bij aardbevingen. In die modellen zijn gegevens over huizen gebruikt zoals locatie, samenstelling bodem, soort gebouw en bouwjaar. De gaswinning is sindsdien verminderd, en het risico op ernstige aardbevingsschade voor huizen in de stad is veel lager geworden. De verwachting is dat in de stad niet of nauwelijks versterking meer nodig is. Wel blijft deze afspraak gelden: staat een huis in het versterkingsplan, dan blijf dat zo, en hebben deze adressen recht op tegemoetkoming.