Kinderlongarts UMCG krijgt forse subsidie van Longfonds

nieuws
foto: Bob de Vries

Kinderlongarts Gerard Koppelman van het UMCG ontvangt een subsidie van 750 duizend euro van het Longfonds voor zijn onderzoek naar COPD bij jongvolwassenen.

Koppelman gaat onderzoek doen naar de rol die erfelijkheid en de leefomgeving hebben op een te lage maximale longfunctie op jongvolwassen leeftijd. Het doel van de studie is om te kunnen vaststellen welke mensen een hoger risico lopen om later COPD te ontwikkelen, mogelijk te voorkomen dat mensen COPD krijgen. De studie gaat vijf jaar duren.

COPD, één van de meest voorkomende ziektes in Nederland, wordt vaak op oudere leeftijd vastgesteld. Maar COPD komt niet alleen door een te snelle daling van de longfunctie bij volwassenen, maar ook door een te lage maximale longfunctie op jongvolwassen leeftijd. Koppelman wil onder meer een verband zoeken tussen enerzijds die maximale longfunctie, en anderzijds omgevingsfactoren, leefgewoonten, erfelijke factoren en veranderingen in het DNA van neusslijmvliescellen.