UMCG schrapt tientallen operaties door hoog aantal coronapatiënten op IC

nieuws

In het UMCG worden de komende weken tientallen geplande operaties geschrapt vanwege de drukte op de spoedeisende zorg door het coronavirus. Dat liet het ziekenhuis vrijdagmiddag weten aan verschillende media.

Er is de komende weken te weinig plek op de Intensive Care van het ziekenhuis om patiënten, waarvoor een IC-bed nodig is na een operatie, ook daadwerkelijk te opereren.

Het gaat daarbij om operaties die eigenlijk binnen zes weken uitgevoerd moeten worden. Daarbij valt te denken aan operaties bij verschillende kankersoorten, operaties bij hartpatiënten en transplantaties.

Met het uitstel wil het ziekenhuis voorkomen dat andere operaties, waarbij sprake is van ‘acuut levensbedreigende situaties’, ook uitgesteld moeten gaan worden in de komende weken. Van deze ‘code zwart’ is nu nog geen sprake, maar komt nu wel hard dichterbij.

Het uitstel van de operaties geld in ieder geval voor de meivakantie. Het ziekenhuis houdt er rekening mee dat ook in de weken na de meivakantie operaties moeten worden uitgesteld. Door drukte op Koningsdag is de kans groot dat de hoge druk op de IC’s langer blijft bestaan.