Medewerkers metalelektro gaan opnieuw het werk neerleggen

nieuws
Foto: dlritter from FreeImages

Medewerkers in de metalektro in Groningen gaan donderdag opnieuw het werk neerleggen. De medewerkers voeren actie voor een betere cao.

In maart werd er door de werknemers ook al gestaakt. Bij deze tweede staking wordt er 24 of 48 uur gestaakt, afhankelijk van het bedrijf waar men werkt. In Groningen leggen onder andere werknemers van Coatinc het werk neer. Stakers kunnen zich bij een staakstraat in Zuidbroek voor de actie inschrijven. Door de coronamaatregelen zullen er geen grote stakingsbijeenkomsten gehouden worden. “De stakingsbereidheid is er niet minder om en wordt met de tijd alleen maar groter”, vertelt bestuurder Albert Kuiper van FNV Metaal. “Zeker nu de medewerkers inzien dat corona geen reden is om een normale cao tegen te houden.”

Kuiper verwacht dat er nog lang gestreden moet gaan worden. “Bij de laatste drie cao’s hebben we landelijk acht tot negen maanden moeten staken. Ik vrees dat dat dit keer niet anders zal zijn. Maar onze leden zijn er klaar voor.” Vakbonden en werkgevers zijn sinds september vorig jaar in gesprek over een nieuwe cao. De werkgevers bieden tot nu toe een loonsverhoging van omgerekend 1,1 procent per jaar aan. “Wat het werkgeverskoepel FME biedt, past niet bij de inzet die de 160.000 werknemers in de Metalektro hebben laten zien. Met de aangeboden loonsverhoging leveren de werknemers koopkracht in.” Ook is er geen overeenstemming over maatregelen voor een betere werk-privébalans en voor eerder stoppen met werken. De FNV wil daarnaast meer zekerheid voor flexwerkers en ook moet de lagere salarisschool voor jongeren verdwijnen.