GroenLinks wil proef met helmplicht voor fietsende kinderen

nieuws
Foto via Pixabay (CC0)

De Statenfractie van GroenLinks maakt zich zorgen over het recordaantal overlijdens bij verkeersongelukken in Groningen. De provincie moet daarom zo snel mogelijk beginnen met nieuwe initiatieven op het gebied van verkeersveiligheid voor fietsers.

Van de 27 mensen die in het afgelopen jaar overleden in het Groninger verkeer, zaten er zes op de fiets. De fractie vermoedt dat onoverzichtelijke minirotondes en zogenaamde ‘shared spaces’, waar verschillende vormen van verkeer samen gebruik maken van dezelfde ruimte, grote risico’s opleveren voor de verkeersveiligheid. Daar moet de provincie onderzoek naar gaan doen, zo stelt GroenLinks.

Daarnaast moet de provincie bij het Rijk aandringen op een proef met een helmplicht voor fietsende kinderen tot twaalf jaar. “Zij fietsen vaak in drukke omgevingen nabij scholen en zijn door hun kleine postuur minder goed te zien”, stelt GroenLinks Statenlid Melissa van Hoorn. “Ook zou ik graag zien dat er een proef wordt opgesteld met een ‘intelligent transportsysteem’. Hiermee krijgen fietsers een seintje als er zwaar vrachtverkeer aan komt op een smalle weg. De fietsers krijgen zo de kans om een veiligere route te kiezen.”

De fractie heeft donderdagmiddag schriftelijke vragen ingediend bij het College van Gedeputeerde Staten in Groningen over deze kwestie.