Terrassen in Stad staan buiten als protest (foto’s)

Verschillende horecaondernemers in de binnenstad van Groningen hebben dinsdagochtend hun terras opgebouwd. Dat deden ze als protest tegen de coronamaatregelen en het gebrek aan perspectief voor de ondernemers en hun personeel.

Vanaf elf uur staan de terrassen klaar voor gebruik op onder andere het Poeleplein en op de Grote Markt. Zitten op een terras mag echter niet en de horecagelegenheden bedienen niemand. Om verschillende terrassen staan linten gespannen.

Medewerker Gerbert Vasse de Negende Cirkel is één van de actievoerders. “Het is de bedoeling om te laten zien dat de horeca ook nog meedoet en ook graag open wil. Dat kan ook, met 1,5 meter afstand onderling. Je ziet dat de parken helemaal vol zitten, daar zitten ze waarschijnlijk dichter bij elkaar. Wij zorgen gewoon dat de regels gehandhaafd worden. Ik denk dat dat wel meehelpt voor de hele maatschappij. ”

“We missen heel veel perspectief,” vertelt Hendrik Linnewiel, eigenaar van het Concerthuis. “Ik hoop dat we snel weer open kunnen, maar zekerheid is er niet. Wat ik niet hoop is dat we steeds open en dicht moeten. Dan liever nog even doorbijten en volledig open.”

Op het terras van De Drie Gezusters waren wel mensen te zien. Personeelsleden hielden hier een ‘vergadering’.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Martin Nuver (112 Groningen)

De landelijke actie wordt niet gesteund door de Koninklijke Horeca Nederland, maar vanuit verschillende regionale afdelingen in Nederland is wel steun uitgesproken. De afdeling in Groningen riep niet op tot deelname aan de actie, maar heeft wel begrip voor beweegredenen van de ondernemers.

Foto: Martin Nuver (112 Groningen)