Partij voor de Dieren vreest grootschalige beverjacht in Groningen

nieuws
Foto: Andre Brasse via Wikimedia Commons (CC 3.0 SA)

De Partij voor de Dieren vreest dat de werkelijkheid de plannen van de provincie Groningen gaat inhalen. Nu bevers zich toch lijken te vestigen in gebieden waar ze van de provincie niet mogen komen, vreest de Statenfractie dat dit leidt tot een grootschalige jacht op de dieren.

Uit het Beverplan wat de provincie heeft opgesteld, blijkt dat een groot deel van de provincie ingekleurd is als ‘rood gebied’ voor de dieren. Om de bevers uit dit gebied te weren (ook de stad Groningen en een groot gedeelte van de voormalige gemeente Ten Boer vallen onder dit gebied) worden zogenaamde ‘bufferzones’ opgesteld.

Maar de dieren lijken zich hier niets van aan te trekken. Een slimme bever vestigde zich in februari al in het Reitdiep in de Stad. Dit dier werd gevangen en uitgezet in Westerwolde. 

Wordt de bever de nieuwe muskusrat?

“Als bevers zich zo succesvol verspreiden dat ze niet te sturen blijken te zijn, leidt dit dan in de toekomst tot grootschalige jacht zoals nu al gebeurt met muskusratten?”, vreest PvdD-Statenlid Ankie Voerman. “De bever is een zwaar beschermd dier dat dus niet op een vrijstellingslijst thuishoort. Laten we er trots op zijn dat de natuur in Groningen geschikt is voor bevers. We moeten, binnen waterveiligheidsnormen, deze bijzondere diersoort vrij baan geven om een levensvatbare populatie op te bouwen in Noord-Nederland.”

De fractie van de Partij voor de Dieren jucht het instellen van een provinciaal Beverplan echter toe, maar ziet wel graag aanpassingen. Voerman: “Wij vragen ons af of met goede wil en extra budget de bever niet wat meer ruimte kan krijgen, zonder dat de veiligheid van waterkeringen op het spel wordt gezet. Ook wordt er nu een fundamentele keuze gemaakt tussen bever en landbouw, waarbij de natuur het onderspit delft, terwijl de bever juist een zeer gunstige invloed kan hebben op de natuur en soortenrijkdom.”