Liveblog: Verkiezingen in Groningen; D66 grootste partij, GroenLinks verliest fors

nieuws
Foto: Henk Ellérie

In dit liveblog houden we u op de hoogte van de Tweede Kamerverkiezingen in Groningen.

Klik hier om interviews met de Groningse kandidaten te bekijken

Overzicht woensdag 17-03-2021

– Vandaag zijn alle stembureaus open, hier kunt u zien waar u terecht kunt en hoe druk het is
– Totale opkomst is vastgesteld op 81,6%
– VVD volgens de exitpolls de grootste, D66 de grootste winnaar. Links verliest flink.

Overzicht dinsdag 16-03-2021

– Veel mensen twijfelen nog wat ze gaan stemmen
– Opkomst maandag: 8.468 mensen, dat is 4,7% van de stemgerechtigden uit de gemeente
– Minister Ollongren past procedure briefstemmen aan

Overzicht maandag 15-03-2021

– Afgelopen dagen konden 70-plussers stemmen via de post
– Om 07:30 gingen de eerste stembureaus in Groningen open
– Burgemeester Schuiling: “Stemmen kan sowieso veilig.”

02:12

De voorlopige uitslag van de gemeente Groningen is binnen. Na het tellen van de stemmen blijkt dat D66 met 22,9% de grootste is geworden in de gemeente Groningen. Dit zijn 3,6% stemmen meer in vergelijking met 2017. GroenLinks is de grote verliezer. Waar in 2017 nog 18,2% van de stemmen naar deze partij ging, ligt dit nu 7,7% lager op 10,5%. VVD, SP, PVV, CDA en ChristenUnie verliezen ook . PvdA, PvdD, Volt, FvD, JA21, BIJ1 en Denk winnen in vergelijking met vier jaar geleden.

Bron ANP/nos.nl

Donderdag 18 maart 2021

Welkom in het liveblog van de dag na de verkiezingsdag. De dag begint terwijl in heel veel gemeenten nog druk gewerkt wordt om de stemmen te tellen. De verwachting is dat de gemeente Groningen tussen 00.00 en 02.00 uur met een voorlopige uitslag komt. Gaandeweg de nacht of in de vroege ochtend zal blijken of de exit polls een waarheidsgetrouw beeld hebben geprojecteerd. In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste stand van zaken en reacties van betrokkenen.

Einde berichtgeving woensdag 17 maart

23:47

Marleen Ramaker uit Groningen is de nummer twaalf op de kandidatenlijst van Volt. Een partij die voor het eerst mee doet aan de Tweede Kamerverkiezingen. Volgens de exit poll van Ipsos kan de partij rekenen op drie zetels. “Ik ben echt super blij. In de aanloop naar deze verkiezingen mikten we op 2 of 3 zetels. Dat was een hele progressieve gedachte. Een nieuwe partij die ineens drie zetels zou halen. Maar uit de eerste exit poll bleek dat we op vier zetels stonden, later is dat teruggebracht naar drie. Het geeft aan dat er vanavond en vannacht nog van alles mogelijk is.”

23:11

Een verliezer van deze verkiezingen lijkt de SP te worden. In de exit poll van Ipsos komt de partij uit op 8 zetels. Dat zijn 6 zetels minder in vergelijking met de verkiezingen van 2017. De nummer tien van de lijst, Jimmy Dijk, laat weten teleurgesteld te zijn. “Het is een grote tegenvaller. Ik denk dat de sympathie er voor ons echt wel was. Wij zijn de afgelopen weken met veel mensen in gesprek gegaan, coronaproof uiteraard. Uit die gesprekken werd voor mij duidelijk dat mensen nog aan het zoeken waren, waarbij nu blijkt dat wij niet de eerste keus waren.”

22:50

Wieke Paulusma, nummer 15 van de lijst van D66, is ontzettend blij met de exitpolls: ‘Echt enorm blij! Maar het zijn natuurlijk nog voorlopige prognoses. Ondanks dat is het fantastisch.’ Paulusma had al een goed gevoel over de uitslag: ‘Ik voelde een enorm goede sfeer, vanwege ons verhaal, onze inhoud en door Sigrid Kaag. Maar dit had niemand verwacht!’ Over een mogelijke coalitie durft Paulusma nog niets te zeggen: ‘We hebben campagne gevoerd op het feit dat we willen werken aan een progressief Nederland en daar hebben de mensen op gestemd. Maar nu eerst zo maar naar bed, morgen moet ik om half tien in Den Haag zijn om de nieuwe fractie te ontmoeten. Dan zien we weer verder!’

21:51

OOG Tv sprak in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen met twee jongeren die bij deze verkiezingen voor het eerst mogen stemmen. Zij reageren verbaasd op de exit poll. “Zo’n aardverschuiving had ik niet verwacht.”

21:45

Een update van de exitpolls. De VVD en Forum voor Democratie krijgen er volgens de voorspellingen zetels bij, terwijl de Partij voor de Dieren en Volt een zetel minder krijgen.

21:20
In de speciaal voor deze verkiezingen opgezette tent het Damsterplein wordt inmiddels druk geteld. Burgemeester Schuiling zei eerder vandaag al dat hij verwachtte dat het een latertje zou worden. Momenteel wordt verwacht dat het tussen 00:00 en 02:00 klaar is.

Stemmen tellen op het Damsterplein. Foto: Suzan de Grijs

21:09
Opkomst in de gemeente Groningen is bij de Tweede Kamerverkiezingen vastgesteld op 81,6 procent. “In vergelijking met 2017 lag het opkomstpercentage in de oude gemeente Groningen op 82,7%, Haren op 89,3% en Ten Boer op 87,4%.

21:04
Ipsos heeft in opdracht van de NOS een schaduwverkiezing gehouden. Uit de eerste exit poll blijkt dat de VVD de grote winnaar is geworden. Daarnaast is opvallend dat D66 veel stemmen heeft gewonnen.

21:00
De stembureaus in Groningen zijn gesloten.

20:03

Het opkomstpercentage in de gemeente Groningen bedraagt om 20.00 uur 78,3 procent. “Het laatste uur heeft geslagen, nog tot 21.00 uur kun je je stem uitbrengen”, aldus de gemeente. Landelijk lag het opkomstpercentage om 19.45 uur op ongeveer 74 procent.

19:59

Wieke Paulusma is de nummer 15 op de lijst van D66 voor de Tweede Kamerverkiezingen. Paulusma zegt dat Nederland enorm toe is aan ander leiderschap. Zij vindt het belangrijk dat Nederland weer kan rekenen op een betrouwbare overheid, en niet op een overheid die lijnrecht tegenover je staat.

19:05

In de gemeente Groningen had om 19.00 uur 72,1 procent van de kiesgerechtigden een stem uitgebracht.

18:04

De gemeente Groningen laat weten dat het opkomstpercentage om 18.00 uur op 64,9 procent lag.

17:57

In de Doopsgezinde Kerk in de Oude Boteringestraat is een stembureau speciaal ingericht voor doven en slechthorenden. Verslaggeefster Danja de Jonckheere nam een kijkje.

17:07

De gemeente Groningen laat weten dat het opkomstpercentage om 17.00 uur op 57,7 procent ligt.

17:03

Het tellen van de stemmen gaat een enorme klus worden. Dat zegt burgemeester Koen Schuiling (VVD) van de gemeente Groningen. Schuiling laat weten blij te zijn met de hoge opkomst. Maar voor er een betrouwbare uitslag op tafel ligt, zal de nacht al zijn aangebroken. De burgemeester spreekt over nachtwerk.

16:33

Bij het stembureau in de wijk De Hoogte komen vanmiddag veel mensen hun stem uitbrengen. “Er staat een behoorlijke rij”, vertelt verslaggever Andor. Heij. “Ik sprak zojuist even kort met de voorzitter van het stembureau en die liet weten dat er een goede opkomst is.”

Een wachtrij voor het stembureau in De Hoogte. Foto: Andor Heij

16:26

Anne Kuik is de nummer drie op de CDA-lijst. Daarmee is het zeker dat zij de komende vier jaar ook te vinden is in de Tweede Kamer. In de peilingen lijjkt het CDA af te stevenen op 16 of 17 zetels. Kuik mikt zelf op 22 zetels. Bij de formatie hoopt ze op een kabinet met de VVD en de SP, met het CDA als middenmoot. “Waarbij we dan hopelijk ook zo groot mogelijk zijn, zodat we veel kunnen bereiken.”

16:01

De gemeente Groningen laat weten dat het opkomstpercentage om 16.00 uur op 51,9 procent ligt.

14:59

Door een lek op de website opkomstuitslag.nl waren tot woensdagmiddag de voorlopige uitslagen van de gemeente Groningen al zichtbaar in de broncode van de site. Behalve de opkomstcijfers waren op de website ook al de uitslagen per partij, in aantallen en in percentages, zichtbaar. Volgens Tweakers zou het kunnen gaan om briefstemmen die sinds woensdagochtend 07.30 uur geteld worden.

14:13

Onderzoeksbureau Ipsos laat weten dat de landelijke opkomst tot vanmiddag 13.45 uur op 42 procent ligt. In vergelijking met de Tweede Kamerverkiezingen van vier jaar geleden lag de opkomst op dat moment op 33 procent. In de 42 procent van nu zijn ook de vroegstemmers van maandag en dinsdag en de brievenstemmers van afgelopen week meegenomen.

14:02

In de gemeente Groningen kan vandaag op 113 verschillende plekken een stem worden uitgebracht. De gemeente Groningen roept mensen op, die een stem uit willen brengen, om van tevoren een gezondheidscheck te doen. Deze check vind je bij je stempas. Meer informatie hierover is te vinden op deze website.

13:00

In de gemeente Groningen heeft om 13.00 uur 37,3 procent van de stemgerechtigden een stem uitgebracht. Dit betekent dat ongeveer 67.203 mensen een stem hebben uitgebracht. Op maandag en dinsdag kon er ook gestemd worden. De opkomst gisteravond in de gemeente Groningen lag op 12,1 procent, dit zijn 21.800 stemgerechtigden. Dit betekent dat vandaag ruim 45.400 mensen de gang naar het stembureau gemaakt hebben.

12:51

Sandra Beckerman is de nummer 6 op de lijst van de SP. Gezien de peilingen lijkt het een zekerheid dat zij de komende vier jaar opnieuw in de Tweede Kamer zit. Toch is zij met zes zetels niet tevreden en wil ze gaan voor een zo sterk mogelijke partij. “We weten wat tien jaar Rutte ons gebracht heeft, neem de kerncentrale. Het gemak waarmee hij zei dat dat wel in Groningen kan, geeft aan hoe weinig gevoel hij heeft voor Groningen en welke ramp hier is aangericht.”

12:28
Stieneke van der Graaf, de nummer 6 op de lijst van de ChristenUnie, bracht vanochtend haar stem uit op het stembureau in de Martinikerk. Verslaggever Ecco van Oosterhout was daarbij en sprak na afloop met Van der Graaf. Het kandidaat Kamerlid liet weten twijfels te hebben over het inlevingsvermogen van Mark Rutte. Van der Graaf is lid van de parlementaire commissie die de aardbevingsproblematiek onderzoek. Ze vraagt zich af of Rutte zich wel kan inleven in de gevoelens van gedupeerde Groningers.

12:18

Zeventigplussers hadden afgelopen week de mogelijkheid om te briefstemmen. Uit een inventarisatie blijkt dat dat in sommige gevallen niet altijd goed gegaan is. Zo zijn verschillende mensen vergeten om hun stempas mee te sturen in de envelop. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat zeventigplussers die hun stempas nog thuis hebben liggen, vandaag de hele dag welkom zijn op een stembureau om alsnog hun stem uit te brengen. Daarnaast hebben ze ook de mogelijkheid om iemand te volmachten.

12:05

Op deze verkiezingsdag is er ook een heuse primeur te beleven. De voorzitter en vice-voorzitter van stembureau 107, de Doopsgezinde Kerk aan de Oude Boteringestraat, zijn doof. Stembureau 107 is tevens het enige stembureau in de gemeente dat ingericht is, door middel van tolken die de Nederlandse gebarentaal beheersen, voor dove en slechthorende mensen.

10:50
In de gemeente Groningen heeft ondertussen 25 procent van de stemgerechtigden gestemd. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2017 bracht 82,8 procent van de toen 157.993 stemgerechtigden een stem uit.

Maandag en dinsdag waren er 17 verkiezingsbureaus beschikbaar voor mensen uit de risicogroepen. Op maandag was het percentage aan het einde van de dag 4,7 procent en op dinsdag was het percentage aan het einde van de dag opgelopen naar 12,1 procent. Vandaag zijn alle stembureaus open. Op de site van de gemeente is te zien hoe druk het is in de verschillende stembureaus.

9:45
Julian Bushoff en Jimmy Dijk zijn alweer op tijd op pad voor de verkiezingen en Wieke Paulusma kan op de steun van gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk rekenen.

9:00

Vandaag kan je op 40 plekken in Groningen stemmen. We hebben vijf bijzondere plekken uitgelicht. Wat is jouw favoriet?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door OOG Groningen (@oogtv)

Woensdag 17 maart 2021, 07:30

Goedemorgen! En welkom op de officiële verkiezingsdag. Tot nu toe hebben ongeveer 21.000 mensen uit de gemeente hun stem uitgebracht. Vandaag zal het gros van de mensen gaan stemmen. Voor mensen die twijfelen, is hier nog een overzicht van verschillende stemwijzers:
De Stemwijzer; Door middel van stellingen wordt bepaald welke partij het beste bij u past.
Het Kieskompas; Door middel van stellingen wordt u op een matrix geplaatst, waar ook de andere partijen staan. Zo kunt u zien waar u staat in het politieke landschap en welke partijen dicht bij u staan. Het Kieskompas wordt ondersteund door onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam.
De Volkskrant Stemchecker; Deze kiezwijzer legt u stellingen voor waar eerder over gestemd is. Deze kieswijzer kijkt niet naar wat partijen beloofd hebben in hun partijprogramma, maar wat zij daadwerkelijk gestemd hebben.
– Er zijn nog veel meer, alternatieve stemwijzers. Deze kunt u hier vinden.

Einde berichtgeving dinsdag 16 maart

21:38

Behalve jongeren in het voortgezet onderwijs zijn er ook in het beroeps- en wetenschappelijk onderwijs jongeren te vinden die voor het eerst mogen stemmen. OOG Tv sprak met twee jongeren. Uit de gesprekken blijkt dat men op dinsdagavond nog volop aan het twijfelen is. Twijfelen tussen partijen als Volt en JA21, maar ook twijfel tussen 50Plus en de BoerBurgerBeweging. “Ik ga stemmen op een kleine partij omdat ik verwacht dat zij hun programma trouw blijven. Ik wil niet stemmen op een grote partij waarbij standpunten aan de formatietafel als sneeuw voor de zon verdwijnen.”

21:21

In Groningen hebben maandag en dinsdag in totaal 21.800 mensen hun stem uitgebracht. Dit is 12,1 procent van het totale aantal stemgerechtigden in de gemeente. Op maandag en dinsdag waren op beide dagen zeventien stembureaus open voor zogeheten vroegstemmers. Woensdag zijn de deuren van 113 stembureaus geopend.

16:50

Als je dit jaar 18 bent geworden, dan mag je stemmen! Klaas, Oscar en Lisanne van het Kamerling Onnes-college hebben er zin in om voor het eerst naar het stemhokje te gaan. Ze komen heel wat tegen bij het maken van hun keuze. Wat ga je stemmen? Stemwijzers kunnen je zomaar verrassen en dan moet je ook nog een kandidaat kiezen.

16:20

Morgen gaan de meeste mensen naar de stembus. Je hebt dus nog even om je keuze te maken. Weet jij het al? Tijd om te peilen of de Groningers op de markt al weten wat ze gaan stemmen!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door OOG Groningen (@oogtv)

16:06

In Ten Boer staat misschien wel het gezelligste stembureau in Groningen. Acht collega’s gaven zich een aantal maanden geleden gezamenlijk op als stembureaulid. En nu bemannen ze met elkaar het stembureau in Ten Boer op 15 en 16 maart. En de rustige momenten? Die zijn perfect voor een stukje teambuilding! Met een stembingo, meesporten met Nederland in Beweging en bordspel 30 Seconds benut de groep de rustige momenten goed. Als er mensen komen stemmen, kruipen ze weer in hun rol als stembureaulid.

Twee collega’s op het stembureau in Ten Boer. Foto: Bram Koster

10:25

Demissionair Minister Carola Schouten, kandidaat voor de ChristenUnie, heeft maandag een ronde door Groningen gemaakt met de Groningse kandidaat Stieneke van der Graaf. De demissionair Minister ging in gesprek met boeren uit Slochteren over stikstofuitstoot en plantte een symbolische beukenboom bij een monumentale boerderij die hoorde bij de Fraeylemaborg.

09:05

Campagne voeren is soms ook lol maken. Zo vermaakten SP-kandidaten Jimmy Dijk en Sandra Beckerman zich bij het campagnevoeren in een bushokje in Middelstum en kreeg CDA-kandidaat Anne Kuik sokken van radiostation 3FM.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door AnneKuikCDA (@annekuikcda)

08:50

Minister Ollongren heeft de procedure voor het briefstemmen aangepast. Gisteren bleek dat een relatief groot deel van de briefstemmen ongeldig was, op sommige plekken wel 8% van de binnengekomen stemmen. Dit kwam voornamelijk doordat briefstemmers hun stempas in dezelfde envelop deden waar ook de kieslijst in zat. Dit is volgens de officiële regels niet toegestaan, omdat dan het stemgeheim verloren kan gaan. Nu mogen medewerkers de stempas controleren, maar moet de kieslijst ongeopend in de envelop blijven en in een stemcontainer gedaan worden.

Dinsdag 16 maart 2021, 08:45

Goedemorgen! Verkiezingsdag twee vandaag. Gisteren hebben 8.468 mensen uit de gemeente hun stem uitgebracht. Bent u benieuwd waar u kunt stemmen of wilt u kijken hoe druk het op de verschillende locaties is? Klik dan hier!

Einde berichtgeving maandag 15-03-2021

23:21

De verkiezingsdag aanstaande woensdag gaat grotendeels droog verlopen. Dat is de voorspelling van OOG-weerman Johan Kamphuis. Volgens Kamphuis is er in de vroege ochtend kans op bui, later zal de zon zich zo nu en dan laten zien en blijft het droog. De temperatuur ligt rond de 7 graden.

21:31

De opkomst in Groningen lijkt met 4,7% gemiddeld. Uit cijfers blijkt dat in Amersfoort en Nijmegen de opkomst op de eerste dag 8,2% bedroeg. In Rotterdam kwam 4,1% van de kiesgerechtigden een stem uit brengen, in Utrecht lag het percentage op 3,8%.

21:15

De stembureaus op de eerste vroegstemdag zijn gesloten. Om 21.00 uur werden de deuren van de zeventien stembureaus in de gemeente gesloten. Uit cijfers blijkt dat 4,7 procent van de stemgerechtigden in de gemeente op deze eerste dag een stem uitbracht. Dit zijn 8.468 personen. De Tweede Kamerverkiezingen verlopen door de coronacrisis anders dan anders. Het beeld van verslaggevers van OOG Tv is dat de gemeente er alles aan gedaan heeft om ze veilig te laten verlopen.

17:05

Oud CDA-staatssecretaris Henk Bleker gaat aftreden als algemeen directeur bij Powerfield, een Gronings bedrijf wat zonneweides aanlegt. Volgens de aandeelhouders zijn uitlatingen van Bleker, die hij eind vorige week deed bij zijn aangekondigde aansluiting bij Forum voor Democratie, de reden voor zijn vertrek. Het bedrijf vindt dat Bleker zijn opvattingen niet horen bij de doelen van het bedrijf.

15:20

Burgemeester Koen Schuiling, eveneens voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, roept via sociale media op om vooral te gaan stemmen: “Stemmen kan sowieso veilig. En als je het niet helemaal vertrouwt, dan is er een alternatief. Je kunt iemand machtigen.”

15:10

Door de coronacrisis zijn er een aantal nieuwe stemlocaties. Zo zijn er sinds dit jaar verschillende tenten opgebouwd, bijvoorbeeld op het Damsterplein en op de Ossenmarkt. Daar staat tegenover dat stemlocaties zoals bijvoorbeeld het UMCG of verzorgingstehuizen zoals ZINN De Es in Selwerd, dit jaar niet zijn ingezet om het risico op besmettingen op dit soort locaties zo veel mogelijk te voorkomen.

14:05

Hoe zal Groningen dit jaar stemmen? Als het aan de inwoners van de voormalige Gemeente Groningen zou liggen, dan was in 2017 D66 de grootste partij geworden met 30 zetels. GroenLinks volgde op de voet, met 28 zetels. In 2012 was Groningen duidelijk een rood bolwerk, de PvdA zou toen volgens de stemmen van de stadjers 55 zetels krijgen. De VVD was toen de tweede partij, die zouden 25 zetels krijgen.

Voor dit overzicht is gebruik gemaakt van de cijfers van de Gemeente Groningen (klik). De percentages stemmen zijn verrekend met het totaal van de 150 te behalen zetels. Sommige partijen zijn naar boven afgerond, zo zou FvD in 2017 bijvoorbeeld 2,5 zetels halen en PvdD in 2012 3,6 zetels.

13:10

Na de eerste stemochtend heeft inmiddels 3% van de stemgerechtigden in de Gemeente Groningen zijn of haar stem uitgebracht. De piek lag tot nu toe tussen 11 en 12 uur, toen 1667 mensen hun stem uitbrachten. Vorig jaar stemde 82,8% van de stemgerechtigden in Groningen. De opkomst en totalen per uur kan je in de gaten houden via deze site: https://www.opkomstenuitslag.nl/groningen/#!/

12:20

Wij namen vanochtend vroeg alvast een kijkje in de tent op het Damsterplein. “Dit is echt met een reden gedaan, om ouderen mensen met een slechte gezondheid veilig te laten stemmen. Geef die mensen dan ook de kans”, aldus voorzitter Sebastiaan Vonk van het stembureau op het Damsterplein. Hij laat zien hoe het stemmen in de speciale stemtenten in zijn werk gaat.

12:05

Ondertussen gaat het campagne voeren gewoon door. Zo is VVD-kandidaat Sabine Koebrugge op tour door de provincie en deelt PvdA-kandidaat Henk Nijboer flyers uit in het aardbevingsgebied.

11:45

Niet alle stembureaus zijn al open. De bureaus die al open zijn, zijn voornamelijk open voor mensen uit de risicogroepen. Vandaag kan je bij 17 stembureaus terecht: 15 in Groningen, 1 in Haren en 1 in Ten Boer. Je kan hier vinden welke bureaus open zijn en hoe druk het daar is: https://www.stembureausingroningen.nl/map

11:05

Naast het poststemmen en de vervroegde stembureaus, zijn er andere maatregelen genomen om het stemmen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zo zit er bij de stempas een gezondheidscheck. En het rode potloodje? Dat mag gewoon mee naar huis!

10:00

Wilt u de Groningse Kamerkandidaten nog wat beter leren kennen? Negen van hen schoven aan bij de podcast Grote Markt 1. De aflveringen zijn hier te vinden.

Tweede Kamerverkiezingen 2021 – de Groninger kandidaten

08:20

Henk Nijboer, nummer 3 op de lijst van de Partij van de Arbeid, heeft vanochtend zijn stem uitgebracht op de eveneens Groningse nummer 13, Julian Bushoff. Nijboer vindt het opmerkelijk dat Mark Rutte weinig campagne voert: “Hij probeert zo weinig mogelijk op de inhoud te discussiëren, want als de mensen weten wat er achter de plannen van de VVD zit, dan weet je hoe rechts het is.” Voor Nijboer is het nu afwachten tot de uitslag op 17 maart: “Het is natuurlijk ontzettend spannend. En het doet er toe waar we met Nederland naar toe gaan. En ook wat er voor Groningen voor toekomst is. Wij hebben gestreden voor elke stem.”

Maandag 16 maart 2021, 07:30

De eerste 17 verkiezingsbureaus zijn vanochtend al om 07:30 open gegaan. De eerste stemmer aan het Damsterplein was een gelukkig man: “Het was een wedstrijd toch? Ik ben de eerste! Ik ben hier natuurlijk ook een beetje omdat je dan de aandacht krijgt,” aldus een opgetogen eerste stemmer.

Stembureau op het Damsterplein, maandag 07:30. Foto: Wouter Holsappel