Collega’s worden samen stembureaulid in Ten Boer en beleven ‘veredeld teamuitje’

nieuws
Een vrouw brengt haar stem uit in het stembureau in de gereformeerde kerk PKN in Ten Boer (Foto: Bram Koster)

Het is misschien wel het gezelligste stembureau van Groningen, in de gereformeerde kerk PKN in Ten Boer. Met een stembingo, meesporten met Nederland in Beweging en bordspel 30 Seconds benutten de stembureauleden de rustige momenten voor een stukje teambuilding.

Mooi moment om elkaar te zien

Met z’n achten gaf een groep collega’s zich een aantal maanden geleden gezamenlijk op als stembureaulid. En nu bemannen ze met elkaar het stembureau in Ten Boer op 15 en 16 maart. Allemaal werken ze voor het Nationaal Programma Groningen en dus kennen zij elkaar al goed. ‘Maar door corona spreken we elkaar veel te weinig informeel,’ vertelt stembureauvoorzitter Gert-Jan Swaving.

‘We werken natuurlijk allemaal al een jaar thuis. Dit is een mooi moment om elkaar weer even te zien,’ voegt stembiljettenturver Marloes Buist toe.

Apparaat valt in slaap

Omdat de stembureau’s gisteren en vandaag alleen voor de risicogroepen geopend zijn, hebben ze geregeld te maken met rustige momenten. Soms zelfs zo rustig, dat de tablet waarmee Swaving de stempassen moet scannen, zichzelf vergrendeld. ‘Ik vraag een klein beetje geduld van u, het apparaat is weer in slaap gevallen. Ik ga hem even wakker maken.’

Die rustmomenten worden door de groep collega’s omgetoverd tot ‘veredeld teamuitje’. ‘Gisterenavond hebben we de laatste anderhalf uur 30 Seconds gespeeld, om de tijd door te komen. Er kwam niemand meer langs,’ vertelt Swaving.

Stembureauleden en collega’s Hetty Dermois en Gert-Jan Swaving
Bewegen met Olga

En als er weinig mensen langkomen, kan zitten op een stoel lang duren. Dus heeft de groep vanochtend ook even gezamenlijk informeel bewogen, de sportinstructies volgend van Olga Commandeur van televisieprogramma Nederland in Beweging.

Ook maakten ze een virtueel bingokaartje met een knipoog, met daarop de vaakst gehoorde opmerkingen van stemmers. Voorafgaand aan het stemmen is dat bijvoorbeeld: ‘oh nee, mijn bril beslaat.’ Tijdens het stemmen: ‘wat is-ie groot, ja! [over het stembiljet, red.]’. En na het stemmen: ‘het potloodje is leuk voor de kleinkinderen’.

‘Ik ga morgen al deze uitspraken zelf doen als ik stemmen,’ grapt stembureaulid Buist.

Scherp bij drukte

Maar er zijn ook golven van drukte. ‘Tussen 10.00 en 11.00 uur zijn we verdubbeld’, zegt voorzitter Swaving vandaag. Buist vult aan: ‘De mensen zijn net opgestaan, hebben een kopje koffie gedronken en denken met z’n allen: laten we naar het stembureau gaan.’

En op die momenten zijn ze scherp, zakelijk en in hun rol als stembureaulid. Dat begint al bij binnenkomst. Steward Alex Feenstra, die normaal gesproken beveiliger is in gebouwen en op evenementen, houdt toezicht bij de ingang. Als het nodig is, wijst hij mensen op de coronaregels. ‘Maar kijk, deze mevrouw ontsmette zelf al haar handen. Mondkapje had ze ook al op. Nou, klaar.’

 

Een vrouw doet haar mondkapje op voordat ze het stembureau in loopt (Foto: Bram Koster)

 

Anderhalve meter strikt bewaakt

De stembureauleden dragen allemaal een mondkapje, sommigen zelfs handschoenen. Onderling wordt de anderhalve meter afstand strikt bewaakt. Pijlen op de vloer geven een looproute aan en er zijn er speciale vakken op de grond getekend. In die vakken kunnen mensen wachten op hun beurt bij drukte.

Na het stemmen en in ieder geval eens per half uur maakt een van de leden een ontsmettingsrondje.

 

Stembureaulid Siem Jansen doet zijn schoonmaakronde (Foto: Bram Koster)

 

‘Het is hartstikke mooi om dit te mogen doen,’ wil Hetty Dermois kwijt over haar werk als stembureaulid.

Stokje overdragen

Maandag werden er in totaal 191 stemmen uitgebracht in het stembureau van Ten Boer. Vandaag worden er tussen de 100 en 150 stemmen verwacht.

Vanavond om 21.00 uur stopt de groep collega’s na twee volle dagen als stembureaulid. Morgenochtend om 07.30 uur neemt een nieuwe groep stembureauleden het stokje over. Dan opent in Ten Boer ook het stembureau in Sporthal de Tiggelhal, dat net als het stembureau in de kerk tot 21.00 uur geopend zal zijn.

Deel dit artikel:
Adverteren?