Tweede Kamerverkiezingen 2021 – de Groninger kandidaten

podcast Grote Markt 1De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan. Op 17 maart mogen we naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. In aanloop naar die verkiezingen gaan Wouter Holsappel en Ecco van Oosterhout van podcast Grote Markt 1 met kandidaat Kamerleden uit Groningen in gesprek.

De verkiezingsprogramma’s zijn geschreven en de kandidatenlijsten vastgesteld maar wie zijn de Groninger kandidaten, wat zijn hun ambities en waarom zijn ze de politiek in gegaan?

De komende weken wordt gesproken met de volgende kandidaten: 

Stephanie Bennett (GroenLinks): ‘Groningse Kamerleden moeten samenwerken’

Stephanie Bennett is momenteel Provinciaal Statenlid in de provincie Groningen voor GroenLinks. Ze staat op de 18e plaats van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. We praten met Stephanie over waar ze vandaan komt, wat haar drijft, haar liefde voor historische boeken, het aardgasdossier en een eventuele komst van de Lelylijn.


> terug naar boven


 

Jimmy Dijk (SP): ‘We moeten af van het marktdenken’

Jimmy Dijk is de nummer 10 op de lijst van de SP. Jimmy is al een tijdje gemeenteraadslid van de SP in de gemeente Groningen. Hij heeft een kenmerkende stijl en is vaak in de wijken te vinden om bij de mensen langs te gaan, hun problemen aan te horen en oplossingen te zoeken. Daarbij schuwt Jimmy het conflict niet. Maar wie is de mens Jimmy Dijk? Daar proberen we achter te komen.


> terug naar boven


 

Stieneke van der Graaf (ChristenUnie): Een drugsvrije samenleving?

Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie vertrok in 2017 vanuit de provinciale staten naar de Tweede Kamer. We praten met Stieneke over het gasdossier, het vertrouwen in de overheid, prostitutie en haar wens voor een drugsvrije samenleving.


> terug naar boven


 

Anne Kuik(CDA): “Nu kun je haar voor 10 euro pakken…Kom op zeg we zijn er om haar te beschermen!”

Anne Kuik zat van 2010 – 2017 in de Groningse gemeenteraad, waarna ze als Kamerlid naar Den Haag vertrok. We praten met Anne over haar rechtvaardigheidsgevoel dat haar de politiek in heeft gezogen. Met name als gaat om vrouwenhandel en gedwongen prostitutie. Ook hebben we het met Anne over het opvangen van vluchtelingen, de aardbevingsproblematiek en duiken we een klein beetje haar persoonlijke leven in. Haar relatie met Gronings D66-wethouder Paul de Rook kan uiteraard niet onbesproken blijven.


> terug naar boven


 

Podcast: Grote Markt 1 – Henk Nijboer(PvdA): ‘We moeten kijken wat de mensen nodig hebben’

Henk Nijboer is al vanaf 2012 lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid, waar hij het woord voert over economie, wonen en het gasdossier. Henk werd geboren in Stad en groeide op in Ten Boer. Nu woont hij samen met zijn man al een tijdje in Groningen Stad. Als 19-jarige kwam hij al in de Provinciale Staten, en op zijn 29e werd hij in 2012 Kamerlid. We praten met Henk voornamelijk over zijn belangrijkste dossiers: Wonen en het gasbeleid. Ook komt de positie van het noorden aan bod, zoals bijvoorbeeld een eventuele komst van de Lelylijn.


> terug naar boven


 

Wieke Paulusma (D66): ‘Mijn dochter voert anti-campagne’

Wieke Paulusma is raadslid in de gemeente Groningen en staat op plek 15 van D66. Wieke voerde in het verleden vooral campagne voor anderen, en moet dus nu campagne voor zichzelf gaan voeren. Iets waar niet iedereen zo blij mee is. Haar negenjarige dochter ziet mama liever niet een paar dagen in de week naar Den Haag vertrekken. Wieke wil de Tweede Kamer om zich in te zetten voor emancipatie van verschillende groepen die het minder gesteld hebben in dit land. Daarnaast wil Wieke zich hard maken voor meer democratische vernieuwing in ons land.


> terug naar boven


 

Sabine Koebrugge (VVD): ‘Een fusie tussen Assen en Groningen?!’

Sabine Koebrugge is momenteel politiek assistent en de nummer 58 op de lijst van de VVD. In de podcast praten presentatoren Ecco van Oosterhout en Wouter Holsappel met Sabine over haar verleden en heden in Groningen. Dan gaat het over haar geschiedenis als lid en voorzitter van de JOVD, haar raadsperiode in Groningen, maar ook hoe ze haar toekomst in de politiek zit.


> terug naar boven


 

Julian Bushoff (PvdA): ‘Mark Rutte, je dagen in het Torentje zijn geteld’

Julian is fractievoorzitter van de lokale fractie van de PvdA in Groningen. Met zijn 23 jaar is hij één van de jongsten op de lijst, maar dat maakt hem niet minder ambitieus. Hij is vastberaden het vertrouwen in de overheid door de bevolking te herstellen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen is hij de nummer 13 op de lijst van de PvdA.


> terug naar boven


 

Sandra Beckerman (SP): ‘Je ziet collega’s die het niets interesseert, dat doet pijn’

In de podcast komt huidig kamerlid Sandra Beckerman onder andere terug op het moment dat ze in de Tweede Kamer emotioneel werd. Daarnaast praten presentatoren Wouter Holsappel en Ecco van Oosterhout over van alles met Sandra. Van haar prille begin in de politiek, de studie die ze gedaan heeft tot de standpunten van de SP. Bij de verkiezingen van 17 maart is deze kandidaat uit Groningen terug te vinden op plek 6 van de kandidatenlijst van de SP.

 
> terug naar boven