Kunstenaars vragen meer coronasteun van gemeente Groningen

nieuws
Wethouder Paul de Rook krijgt de petitie van Esther de Graaf

Een grote groep kunstenaars in Groningen wil dat de gemeente de coronasteun voor de kunst eerlijker verdeelt, en meer geld uitgeeft aan zogenoemde ‘makers’.

De gemeente geeft veel geld aan instellingen als het Groninger Museum en het Forum die so wie so al veel subsidie ontvangen, en te weinig aan mensen die kunst ontwikkelen. Wethouder Paul de Rook kreeg daarom donderdagochtend 165 verzamelde e-mails uit handen van beeldend kunstenaar Esther de Graaf.

De kunstenaars reageren daarmee op een plan van De Rook voor de verdeling van 3,6 miljoen euro aan coronasteun. Het gaat om een extra uitkering van de rijksoverheid om de lokale culturele infrastructuur overeind te houden. De wethouder liet weten dat slechts 200 duizend euro wordt besteed aan kunst op straat en poëzie.

Volgens de initiatiefnemers van de actie gaat de gemeente daarmee voorbij aan de problemen van individuele kunstenaars. Die krijgen nauwelijks steun om hun praktijk overeind te houden. De gemeenteraad beslist waarschijnlijk op 31 maart over het steunpakket.

Deel dit artikel: