GroenLinks wil provincie breed platform voor sociale huurwoningen

nieuws
Foto: Jeroen Stoop via: wikiportret.nl / WikiMedia (ccby-gfdl)

De fractie van GroenLinks in de Provinciale Staten denkt dat een provincie breed platform voor sociale huurwoningen kan helpen om de wachttijden voor woningzoekenden terug te dringen. De partij heeft vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten.

GroenLinks stelt dat de provincie Groningen leidt onder een wooncrisis waarbij de prijzen van koop- en huurwoningen de pan uitreizen. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de toenemende invloed van particuliere beleggers. Hierdoor wordt het steeds lastiger om een betaalbare sociale huurwoning te vinden en leidt dit tot extreem lange wachtlijsten. In Groningen moeten mensen gemiddeld vier jaar wachten op een huis, in de stad Groningen kan de wachttijd oplopen tot soms wel tien jaar. Volgens de partij ontstaan er hierdoor problemen bij jongeren en mensen met een kleine beurs omdat zij juist afhankelijk zijn van woningen in de sociale huursector. De partij vreest een toename van sociale ongelijkheid.

Een provincie breed online platform voor het zoeken van een sociale huurwoning zou een deel van de oplossing kunnen zijn. In Drenthe bestaat al een vergelijkbaar systeem onder de naam ‘Thuiskompas’. In dit systeem werken woningcorporaties en huurdersverenigingen uit alle gemeenten samen om de volkshuisvesting te bevorderen. Met één inschrijving krijgen woningzoekenden hiermee overzichtelijk toegang tot het gehele provinciale aanbod. Doordat men zich maar één keer hoeft in te schrijven scheelt dit kosten. “Met een provincie breed systeem wordt het voor mensen gemakkelijker en goedkoper om een passende woning te vinden. Hiermee hopen we een sociaal antwoord te bieden op de huidige wooncrisis”, zegt Statenlid Stephanie Bennett. Haar collega Bas de Boer vult aan: “Door het provinciale aanbod overzichtelijker te maken, ontdekken mensen wellicht woningen die ze anders hadden gemist. Zo wordt wonen in alle delen van onze provincie aantrekkelijk onder de aandacht gebracht.”