‘218 gebouwen in gemeente vormen link tussen boven- en onderwereld’

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

In de gemeente Groningen zijn 218 panden aanwezig die vermoedelijk worden gebruikt voor ‘ondermijnende criminaliteit’, plekken waarbij de onderwereld en de bovenwereld elkaar raken. Dat blijkt uit het onderzoek Criminele Gebouwen van onderzoeksbureau Ateno, in opdracht van het WODC.

De cijfers laten zien dat, voor elke 10.000 adressen in Groningen, er 16,61 benut worden voor dit type criminaliteit.  Daarmee staat Groningen niet hoog in het overzicht van de grootste Nederlandse gemeenten. Tilburg spant daarin de kroon, met 39,90 panden per 10.000 gebouwen die voor dit type criminaliteit worden gebruikt.

In de provincie Groningen als geheel is het gebruik van dit type panden vooral verweven met de productie van synthetische drugs, zo valt op te maken uit het onderzoek. Ateno markeert 619 panden in de provincie als gebouwen die voor ondermijnende criminaliteit worden gebruikt, 19,4 gebouwen per 10.000.

De panden worden veelal gebruikt voor witwaspraktijken van crimineel geld. Het gaat dan overigens niet om panden die worden (door)verkocht om crimineel geld een legale status te geven, maar om bedrijfsruimten die worden gehuurd of gekocht om crimineel geld wit te wassen.