Provincie Groningen doet mee aan Schone Lucht Akkoord

nieuws

De provincie Groningen neemt deel aan het Schone Lucht akkoord. In dit akkoord maken provincies, gemeenten en het Rijk afspraken over acties en maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Deze acties moeten in 2030 leiden tot 50 procent gezondheidswinst ten opzichte van 2016. Dat betekent dat mensen in Nederland gemiddeld vier maanden langer leven. De provincie besloot in maart vorig jaar om het akkoord te ondertekenen. Vanwege de coronacrisis werd dat uitgesteld, maar tijdens het online Schone Lucht Jaarcongres in Rotterdam heeft staatssecretaris Van Veldhoven woensdag de nieuwe leden, waaronder de provincie Groningen, alsnog verwelkomd.

Gedeputeerde Van Dekken zegt: “In de provincie Groningen hebben we, ten opzichte van andere provincies, relatief schone lucht. Op veel plekken voldoen we al aan de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat willen we zo houden. “

De afspraken en ambities uit het Schone Lucht Akkoord passen goed bij de ambities van de provincie Groningen: de inzet om de uitstoot, hinder en overlast te verminderen. Maar het gaat ook over samenwerking, vergroening van de industrie en de ontwikkeling en uitvoering van duurzame en innovatieve technieken in bijvoorbeeld duurzame energie. De provincie Groningen doet mee aan diverse pilots.