Rutte: ‘Nederland gaat op slot’ – Dit zijn de maatregelen tijdens de lockdown

nieuws
Screencap uit toespraak Rutte (Bron: Rijksoverheid)

Nederland gaat de komende weken (tot en met 17 januari) in lockdown. Dat maakte premier Rutte maandagavond bekend in een toespraak vanuit het Torentje. Dat heeft verregaande gevolgen voor alle Nederland, zoals te zien is in dit overzicht van alle nieuwe maatregelen die vannacht om 0.00 uur ingaan.

“We realiseren ons goed hoe ingrijpend het besluit is dat we vandaag hebben genomen”, aldus Rutte. “Juist na dit jaar is de behoefte aan samen rond de kerstboom bij elkaar te komen.” Volgens Rutte is dit de grootste crisis die Nederland in vredestijd heeft meegemaakt. “Alles is er nu op gericht contacten tot een minimum te beperken. We herinneren ons de beelden van lege schoolklassen. Daar moeten we naar terug. We realiseren ons hoe heftig het besluit is wat we nemen. Zeker zo kort voor kerst.”

Druk op de zorg

De zorgvoorziening is Nederland is volgens de premier de voornaamste reden van de sluiting. Naast het hoge aantal ziekenhuisopnames zijn nu al meer dan een miljoen reguliere behandelingen uitgesteld, zo stelt Rutte: “Medewerkers in de ziekenhuizen lopen al maanden op hun tandvlees.”

Rutte riep Nederlanders op vol te houden: “Er komt een moment dat ons leven weer gewoon wordt. Dat is niet meteen, maar er is licht aan het einde van de tunnel. Het komt aan op veerkracht. Blijf geduldig en blijf elkaar helpen.”

Protest

Tijdens de toespraak van Rutte waren op de achtergrond demonstranten te horen. Aan de overkant van de Hofvijver stond een honderdtal mensen lawaai te maken. De premier refereerde aan de demonstranten in zijn toespraak: “We hebben niet te maken met een onschuldige griep, wat bijvoorbeeld de demonstranten hierbuiten nog steeds denken.”

De maatregelen:

 • Ga alleen naar buiten met je huishouden of met een groepje van maximaal 2 mensen
 • Ontvang thuis maximaal 2 personen ouder dan 13 jaar
 • Aantal locaties sluiten:
  – Winkels (behalve voor essentiële zaken zoals levensmiddelen)
  – Locaties van contactberoepen zoals kappers, nagelstudio’s, seksinrichtingen
  – Theaters, concertzalen, bioscopen, casino’s, etc
  – Dierenparken, pretparken, etc
  – Binnensportlocaties zoals sportscholen, zwembaden, sauna’s, wellness, etc
  – Restaurants en café’s
 • Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten.
 • Dringend advies om thuis te werken
 • Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten. Kinderen t/m 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.
 • Het openbaar vervoer is alleen voor noodzakelijke reizen
 • Boek tenminste tot medio maart geen reizen naar het buitenland en ga ook niet naar het buitenland
 • Iedereen die van buiten Europa naar Nederland komt, moet een negatieve coronatest kunnen overleggen
 • Alleen (para)medische contactberoepen zijn toegestaan

Van 16 december tot en met tenminste 17 januari bieden onderwijsinstellingen voornamelijk onderwijs op afstand. In het voortgezet onderwijs kan praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens in het examenjaar wel op locatie plaatsvinden. In MBO, HBO en WO mogen examens en tentamens worden afgenomen en is praktijkonderwijs mogelijk. In alle vormen van onderwijs mag er een uitzondering gemaakt worden voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten.

De kinderopvang en buitenschoolse opvang zijn in deze periode gesloten. Kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben, kunnen wel naar de basisschool of naar de kinderopvang en buitenschoolse opvang.

Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regels:

Deel dit artikel: