Kamerfracties pleiten bij minister voor bewonersvarianten van nieuwe bruggen Stad

nieuws
Foto: Martin Nuver - 112groningen.nl

Bij de aanleg van de nieuwe Gerrit Krolbrug en de Paddepoelsterbrug moet minister Cora van Nieuwenhuizen de ‘bewonersvarianten’ in acht moet nemen. Daarvoor hebben meerdere Kamerfracties maandagmiddag gepleit tijdens de commissievergadering MIRT.

Onder andere Rutger Schonis (D66), Cem Laçin (SP), Suzanne Kröger (GroenLinks) en Wim Moorlag (PvdA) vroegen de minister rekening te houden met de wensen van de bewoners bij de bouw van de nieuwe bruggen.

“De minister houdt vast aan starre richtlijnen”, aldus Kamerlid William Moorlag (PvdA). “Die hebben te veel impact op Groningen. Ik vraag me zelfs af of ze wel in lijn zijn met het VN verdrag voor toegankelijkheid door gehandicapten. Het mag niet zo zijn dat straks alleen de allersterksten aan de overkant kunnen komen.”

Niet alleen een hoge Gerrit Krolbrug is de Kamerleden een doorn in het oog. Ook de Paddepoelsterbrug moet toegangkelijk blijven voor alle gebruikers. Kamerlid Cem Laçin (SP): “Waarom doet de minister dit en luistert ze niet naar de mensen die daar een lagere en beweegbare brug willen?”

Bewoners tegen Rijkswaterstaat

Voor de Gerrit Krolbrug is er door diverse bewonersorganisaties een bewonersvariant ingediend, met het verzoek om deze mee te nemen in de MIRT-planuitwerking. De bewoners willen een lagere, beweegbare brug. Maar omdat deze variant niet voldoet aan de Richtlijn Vaarwegen, is in samenspraak met de regionale bestuurders besloten om de besluitvorming hierover uit te stellen. De minister wil op deze plek een hoge brug. Daar zijn bewoners het niet mee eens. Daarom protesteerden ze maandagochtend bij de huidige brug.

De Paddepoelsterbrug komt terug als vaste brug op 9,1 meter hoogte. De brug moet gebouwd worden zonder pijler in de vaarweg en met een minimale overspanning van 54 meter.

Deel dit artikel: