Basisscholen en kinderopvang niet open voor 18 januari; ‘effect lockdown nog niet zichtbaar’

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Er is geen ruimte om de basisscholen en kinderopvanginstellingen eerder te openen dan voorzien. Dat heeft het kabinet donderdag bekendgemaakt na overleg met het Outbreak Management Team.

“Helaas hebben we vandaag moeten besluiten dat de basisscholen voor de meeste leerlingen dicht blijven”, aldus onderwijsminister Arie Slob. “Ik had het graag anders gezien. Maar eerder openen gaat niet, omdat de zorg nog te zwaar wordt belast door het coronavirus. Voor ouders met cruciale beroepen en voor kwetsbare kinderen blijft de noodopvang open.”

Ook adviseert het OMT om kinderen onder de 12 jaar te laten testen bij klachten. Daar zal het kabinet volgende week meer over bekend maken. Mogelijk volgen er ook extra maatregelen in het onderwijs na 18 januari.

Effect van lockdown nog niet zichtbaar

De lockdown-maatregelen hebben nog geen duidelijk effect op de besmettingscijfers, zo stelt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Het effect van de lockdown op de opnames op de verpleegafdelingen en de IC zou volgens De Jonge de komende dagen zichtbaar moeten worden. Zo niet, dan betekent dat volgens De Jonge dat Nederland zich, tijdens de feestdagen, niet goed genoeg aan de genomen maatregelen heeft gehouden.

Deel dit artikel: