Akkoord over nieuwe cao in OV: baanzekerheid maar geen loonsverhoging

nieuws
Foto: Gavin Spencer from FreeImages

Werkgevers en werknemers in het openbaar vervoer hebben een akkoord gesloten over een nieuwe cao. Dat meldt vakbond CNV zaterdag.

De nieuwe cao loopt tot 1 juli 2021 en geldt voor 12.000 medewerkers. “Heel blij worden we er niet van”, zegt onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen. “Gezien de huidige situatie zien de werkgevers nu geen ruimte voor een loonsverhoging. Dat is bijzonder spijtig. Daar staat tegenover dat de meeste werknemers in ieder geval tot 1 juli 2021 zeker zijn van hun baan. En dat de cao-partijen de intentie hebben om een regeling af te spreken over eerder stoppen met werken.”

Geen ruimte voor loonsverhoging
Door de coronacrisis is onder andere het openbaar vervoer hard geraakt. Sinds de uitbraak van het virus in maart van dit jaar wordt er veel meer thuisgewerkt en is het aantal reizigers fors afgenomen. “De vervoersbedrijven blijven op dit moment alleen overeind dankzij zware financiële ondersteuning door de overheid. Hoe dat volgend jaar gaat, is hoogst onzeker. Bovendien weten we ook niet of en wanneer het aantal reizigers zich weer gaat herstellen. Onder die omstandigheden beseffen we dat er op dit moment geen ruimte is voor een loonsverhoging. We vinden het wèl teleurstellend dat de werkgevers zelfs geen ruimte zagen voor een geste voor alle inzet in de afgelopen tijd.”

Korte looptijd
De nieuwe cao heeft een korte looptijd. Hier is voor gekozen vanwege de onzekere omstandigheden. De komende tijd gaat er verder gesproken worden over een regeling voor het eerder stoppen met werken. CNV wil graag dat oudere werknemers kort voor hun AOW-leeftijd minder kunnen gaan werken, of zelfs kunnen stoppen met werken, met behoud van een fatsoenlijk inkomen. Komende weken kunnen vakbondsleden zich nog uitspreken over de nieuwe cao.

Deel dit artikel: