Gemeenteraadsfracties steunen strijd voor minimumloon van 14 euro

nieuws
Foto: Carlos Paes from FreeImages

De fracties van de SP, PvdA en GroenLinks in de gemeente Groningen steunen de campagne van vakbond FNV en De Goede Zaak om het minimumloon te verhogen naar 14 euro per uur. Dat hebben de partijen woensdagavond laten weten.

De actiegroep ‘Groningen voor 14’ had het onderwerp woensdag op de agenda gezet tijdens een vergadering met de gemeenteraadsleden. De groep riep het gemeentebestuur op om zich uit te spreken voor een verhoging van het minimumloon naar 14 euro. De SP, PvdA en GroenLinks steunen het voorstel omdat zij zich zorgen maken over het grote aantal Groningers dat in armoede leeft of van een laag inkomen rond moet komen. Ook het aantal werkende armen is groeiende in de gemeente.

De politieke partijen willen dat de gemeente Groningen ook het goede voorbeeld gaat geven. Zo vinden ze dat alle werknemers van de gemeente die rechtstreeks in dienst zijn of als payroller of uitzendkracht actief zijn, een loon van minimaal 14 euro per uur gaan verdienen. “We zien dat het huidige minimumloon voor veel mensen geen leefbaar inkomen is”, zegt Marrit van Veen van de actiegroep ‘Groningen voor 14’. “De inkomensongelijkheid en -onzekerheid neemt alleen maar toe. Daarom is het erg belangrijk dat de gemeenteraad zich aansluit bij de strijd voor 14 euro.”

SP, PvdA en GroenLinks gaan volgende week woensdag een voorstel indienen met een oproep voor een hoger landelijk minimumloon.