SP stelt vragen over tekort Zuidelijke Ring

De Socialistische Partij in de stad Groningen stelt morgen vragen aan het gemeentebestuur over de aanleg van de zuidelijke ring.

Vorige week werd bekend dat de aanleg minimaal 135 miljoen euro duurder is maar het tekort kan oplopen tot misschien wel €375 miljoen. Oorspronkelijk is het werk aanbesteed voor bijna 400 miljoen. Een jaar na de aanbesteding liet de aannemer weten dat voor die 400 miljoen ook het Julianaplein groener zou worden, er een fietstunnel bij de Esperantokruising zou komen en een voetgangersoversteek bij de Papiermolen. Maar nu blijkt dat er een enorme overschrijding is. Het provinciebestuur onderhandelt met aannemerscombinatie Herepoort en wil nog niet zeggen hoe groot het tekort werkelijk wordt.

SP-raadslid Wim Koks wil een uitgebreid onderzoek hoe het zover heeft kunnen komen en naar de rol van Rijkswaterstaat. Wethouder Philip Broeksma liet de raad weten dat de overschrijding geen gevolgen voor de stad heeft. Wel moet het projectbureau drie jaar langer blijven functioneren. ”Wat kost ons dat de komende drie jaar? Is op enig moment de afgelopen jaren door de opdrachtgever overwogen het contract met de aannemer te ontbinden wegens wanprestatie? Zijn de juridische, financiële, technische en planningsgevolgen van een ontbinding onderzocht?” is een gedeelte van de vragen die Koks stelt.

In september wordt waarschijnlijk de definitieve hoogte van het tekort bekend en hoe dat gedekt wordt.