Ruim 240.000 Groningers vulden donorwet in

nieuws

De nieuwe donorwet die woensdag is ingegaan is door 244.000 Groningers ingevuld. Dat blijkt uit cijfers van het Donorregister.

Nog niet iedereen heeft zijn keuze kenbaar gemaakt. Op 28 juni stonden er 7,3 miljoen mensen geregistreerd. Onder hen dus 244.000 Groningers. Van hen geeft ruim de helft, 55 procent, aan dat ze toestemming geven voor het doneren van organen en weefsels met of zonder uitsluiting van specifieke organen en weefsels. Iets meer dan een derde, 36% zegt geen donor te willen worden. Negen procent zegt de keuze over te laten aan familie of een bekende.

Eigenlijk had iedereen voor 1 juli een keuze moeten maken. Maak je geen keuze dan ben je automatisch donor. Echter door de coronacrisis krijgen mensen langer de tijd om hun keuze kenbaar te maken. Vanaf begin september gaat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brieven sturen naar iedereen in Nederland vanaf achttien jaar die nog geen keuze heeft gemaakt. Daarnaast wordt er deze zomer een campagne gestart met radio- en televisiespotjes.