Reekalf dat in maaimachine vermorzeld werd leidt tot betere afspraken

nieuws
Foto: Benjamin Earwicker from FreeImages

Het incident waarbij vorige week in ieder geval één reekalf gedood werd door een maaimachine heeft tot betere afspraken geleid tussen buurtbewoners en Natuurmonumenten. Dat laat de Partij voor de Dieren zaterdag weten.

De maaimachine, die een maaibreedte van zeven meter had, kwam vorige week een ecologische verbindingszone maaien. Het ging om een gebied dat in eigendom is van Natuurmonumenten en gelegen is tussen het Paterswoldsemeer en natuurgebied De Onlanden. De bestuurder ging met hoge snelheid het terrein maaien zonder van tevoren te checken of zich dieren in het hoge gras bevonden. Bij de maaiactie raakte een reekalf gewond dat later aan de verwondingen is overleden. Vermoedelijk werd ook een tweede reekalf gedood en werd een haas vermorzeld.

Het voorval werd wereldkundig gemaakt door een omwonende die foto’s plaatste op zijn Facebook-pagina. Het bericht werd vervolgens massaal gedeeld en leidde tot veel verontwaardiging. Uit handen van de Partij voor de Dieren ontving de omwonende een oorkonde van mededogen. “Wij waarderen het zeer dat mensen aan de bel trekken als dieren die in de natuur leven door menselijk handelen weer eens met de dood worden bedreigd”, vertelt Statenlid Thea Potharst van de Partij voor de Dieren. “De dieren die in de natuur leven kunnen zelf niet op komen tegen het geweld van
dit soort grote maaimachines. We zijn heel blij met de betrokkenheid van deze buurtbewoner en zijn ideeën om de jonge dieren in de natuur te beschermen. Ik hoop dat zich veel vrijwilligers zullen aanmelden.”

Door het incident zijn er de afgelopen week afspraken gemaakt tussen Natuurmonumenten en buurtbewoners om een herhaling te voorkomen. De afspraak is dat buurtgenoten vanaf nu, voordat er gemaaid gaat worden in de graslanden, gaan controleren op de aanwezigheid van reekalfjes en andere dieren.

Deel dit artikel: