Partij vd Dieren: ‘Provincie moet alle subsidies voor hout in biomassacentrales stoppen’

nieuws
De steenkool- en biomassa-energiecentrale van RWE in de Eemshaven. Foto: RWE

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren wil dat het college van Gedeputeerde Staten alle subsidies voor het verbranden van hout in biomassacentrales onmiddellijk stopzet. De fractie ageert daarmee tegen het standpunt van GS. Dat vindt volgens de fractie dat dit acceptabel is voor de energietransitie.

“De provincie is in onze ogen medeplichtig aan de kaalslag die plaatsvindt in de Baltische en Canadese bossen, zegt Statenlid Ankie Voerman. “Hier wordt doodleuk een natuurvergunning afgegeven voor de centrale, waardoor in Estland een zwaar beschermd en uniek natuurgebied wordt vernietigd. Deze situatie legt de tekortkomingen van het systeem bloot. Ook lokale en provinciale overheden zouden vergunningen moeten kunnen weigeren als er ook maar enige vermoeden is van misstanden en verlies van biodiversiteit.”

Dinsdagmiddag kondigde GS aan dat er in het najaar een provinciale visie op biomassa verschijnt. De Partij voor de Dieren dringt er bij het College op aan om zo snel mogelijk een einde te maken aan het gebruik van hout als biogrondstof voor energie, én om duurzaamheidseisen te kunnen stellen aan alle vormen van biomassa. Volgens de fractie maakt de inzet op biomassa de overheid en het bedrijfsleven lui. Dit verhindert een snellere groei van energie uit wind, zon en waterstof, zo stelt de fractie.

De Sociaal Economische Raad adviseert het kabinet binnenkort om het gebruik van biomassa voor energie zo snel mogelijk af te bouwen en te stoppen met het subsidiëren van biomassa. “De acceptatie voor het verbranden van geoogst hout neemt sneller af dan ooit tevoren, en de provincie moet niet achter de feiten aan blijven hobbelen”, gaat Voerman verder. “Wij vragen het College om juist een rol in de voorhoede te nemen door zo snel mogelijk te stoppen met het subsidiëren en faciliteren van bedrijven die hout verbranden. De provincie profileert zich als dé duurzame energieregio van Europa, maar tegelijkertijd wordt er nog kwistig met geld gestrooid voor energieprojecten waarvoor bossen worden gekapt.”